Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2019 16:57
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Celosvětový drogový průzkum: Lidé chtějí legální kokain, hulí téměř 65 % lidí

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Global Drug Survey přinesl šokující statistiky.

Před několika hodinami byl zveřejněn největší drogový průzkum v historii. Global Drug Survey přezkoumal přes 123 tisíc lidí z více než 30 zemí. Vzorek většinou tvořili lidé pod 25 let, přičemž 60 % respondentů chodí do klubu alespoň čtyřikrát do roka. Pojďme se podívat na výsledky.

Z 20 nejužívanějších drog za posledních 12 měsíců jsou 4 na základě tabáku nebo nikotinu, 6 je psychedelických, 4 jsou stimulanty a 3 antidepresiva na předpis.

Užívání drog v posledních 12 měsících

Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí
Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí

Není žádným tajemstvím, že první místo patří alkoholu, ale trošku překvapivý je fakt, že marihuana je o něco populárnější než samotný čistý tabák. Cigaretám podobné výrobky jsou však rozděleny do několika kategorií.

Následují MDMA, hlavní látka v extázi, elektronické cigarety, kokain, amfetamin (speed, Adderall), vodní dýmka, LSD, opiáty na předpis či benzodiazepiny a lysohlávky.

Ne každá droga je však stejně nebezpečná a tou nejsmrtelnější je definitivně heroin, který si vyžádal až pětkrát více návštěv pohotovosti než droga na druhém místě – metamfetamin (pervitin)

Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí
Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí

Tento graf ukazuje procenta lidí, kteří po požití skončili v nemocnici. Z celkového počtu hospitalizací je sice na prvním místě stále heroin, na druhém jsou však nové psychedelické drogy, které se neustále vytvářejí. Následují metamfetamin a syntetické kanabinioidy, umělé látky, které nahrazují THC (účinnou látku v konopí).

Doporučeno
Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) 25. července 2023 6:00

Mnoho lidí však následně požití drog lituje. Pětina lidí by se za minulý rok raději nebyla opila a až 38 % všech respondentů chce v příštích 12 měsíců pít méně než pili v těch uplynulých.

Kritické je to i s kokainem. 65 % lidí přiznalo požití kokainu méně než desetkrát za poslední rok, 9 % ho mělo více než padesátkrát. Výzkum se zabývá i získáváním kokainu od dealerů. 62 % lidí je schopných získat kokain v ten den, kdy si zachce, přičemž 30 % ho zvládne mít do půlhodiny.

Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí
Celosvetový drogový prieskum: Ľudia chcú legálny kokaín, húli takmer 65 % ľudí Zdroj: reddit/ayleeshar

Téměř polovina lidí se shoduje, že by chtěli požívat méně kokainu. Na pohotovosti končí 1,1 % lidí, kteří užili kokain. Šokující je, že přes 70 % respondentů holdujících kokainu by podpořilo volný prodej kokainu, přičemž by neměli problém zaplatit za drogu i o čtvrtinu více peněz.

U ostatních drog zůstávají dlouhodobé informace přibližně stabilní. Průzkum ohodnotil cenu tabletky extáze na 250 korun a gram MDMA krystalů na 1 tisíc korun. Průměrná dávka respondenta je jedna tabletka nebo 300 miligramů (což je obvykle více než obsahuje jedna tabletka).

Domů
Sdílet
Diskuse