Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2019 16:06
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Jihokorejec utekl do KLDR. Do diktatury odešel stejně jako před lety jeho rodiče

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dezertovat z Jižní Koreje do Severní Koreje není událost, která se odehrává každý den.

I když se lidé většinou snaží uprchnout z KLDR do Jižní Koreje, tentokrát se udál pravý opak. Jihokorejec Choe In-guk se rozhodl dezertovat ze své rodné země do sousední diktatury, podobně jako to před desítkami let udělali jeho rodiče, píše BBC.

V roce 1986 se Choe Tok-sin a Ryu Mi-yong odstěhovali do Severní Koreji, což vzbudilo mezinárodní zájem, protože Choe Tok-sin působil v 60. letech jako ministr zahraničí Jižní Koreje. Když na svém postu skončil, odešel do USA a silně kritizoval jihokorejský režim, což vyvrcholilo až odchodem do KLDR.


 

Dvojice za sebou nechala svých pět dospělých dětí, z nichž jedním byl právě Choe In-guk. Ve svém životě se dnes 73letý muž často setkával s posměšky kvůli tomu, že lidé jeho rodiče označovali za zrádce, a on sám často cestoval do KLDR. Matka Ryu Mi-yong tam žila do roku 2016, kdy zemřela, a svému synovi posílala peníze, zatímco otec Choe Tok-sin zemřel již v roce 1989.

Dezertér Choe In-guk o svém odchodu do Severní Koreje neinformoval jihokorejské úřady, a tak porušil zákon. Do diktatury se zřejmě dostal přes Čínu a tamní režim ho přivítal s otevřenými rukama.

Jeho rodiče se v KLDR pohybovali mezi politickými elitami a on zřejmě využil stejné příležitosti dožít svůj život v izolované zemi. Pokud se však jednou bude chtít vrátit do Jižní Koreje, místní policie ho bude moci za dezertování zatknout.

Domů
Sdílet
Diskuse