Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2019 12:48
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vysokoškolák objevil 65 milionů let starou lebku triceratopse

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vzácný nález se podařil zvídavému studentovi.

Vysokoškolák Harrison Duran studuje biologii v pátém ročníku na University of California. Začátkem června se se svým kamarádem, univerzitním profesorem a nadšencem do dinosaurů Michaelem Kjellandem vydal na expedici do Severní Dakoty, píše CNN.

Na konkrétním místě, kde se rozhodli kopat tentokrát, v minulosti nebyly, a tak tam na ně čekala 65 milionů let stará lebka triceratopse. Objevil ji právě Harrison po pár dnech archeologických vykopávek. „Nedokáži vyjádřit své nadšení z momentu, kdy jsem tu lebku našel. Dinosaury miluji už od dětství, a tak to bylo obrovské překvapení,“ řekl v tiskové zprávě.


Lebku objevili uprostřed skal a štěrku, ze kterých trčela jen část rohu dinosaura. Vytažení pozůstatků ze země nakonec trvalo více než týden, protože archeologové museli fosílie zpevnit speciálním lepidlem, aby se při vyprošťování ani převážení nepoškodily. Nálezci se pochlubili i tím, že s lebkou vykopali i kousek dřeva starého miliony let či zakonzervované listy.

Domů
Sdílet
Diskuse