Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2019 10:34
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Stovky let staré kostry „milenců“ držících se za ruce ve skutečnosti patřily dvěma mužům

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Díky nové technice se vědcům konečně podařilo zjistit pohlaví Milenců z Modeny.

Milenci z Modeny byli dva muži. S tímto tvrzením přišli vědci poté, co legendární dvojici koster, objevenou v roce 2009 v Itálii, prozkoumali novou technikou, při níž analyzovali proteiny ze zubní skloviny. Dvě mrtvá těla byla pohřbena někdy mezi 4. až 6. stoletím držíc se za ruce.

Jak informuje BBC, jejich vztah zůstává zahalen rouškou tajemství. Vědci se totiž nedokáží shodnout na tom, jaký ve skutečnosti byl. Většina se přiklání k tomu, že šlo buď o sourozence, bratrance nebo dvojici vojáků, kteří společně zahynuli v boji.

Jejich hrob se má totiž nacházet na válečném hřbitově. Vědci z italské univerzity v Boloni ve své zprávě uvedli, že nová zjištění mají velký vliv na pochopení toho, jak se v této oblasti v začátcích našeho letopočtu pohřbívalo.

Významným důvodem, proč vědci nechtějí připustit fakt, že šlo o dvojici gayů, je ten, že v té době by lidé, kteří muže pohřbili, s největší pravděpodobností neuznávali homosexuální lásku. Potvrdil to i jeden z autorů studie, Federico Lugli.

Domů
Sdílet
Diskuse