Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2019 9:42
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Burgery, křidélka nebo pizzy z McDonald's nebo KFC mohou mít problém. Británie navrhuje kalorický limit

NEWS KFC
Uložit Uložené

Některá jídla by maximum snadno přeskočila.

McDonald's, KFC, pizza Domino's, ale i mnohé další řetězce, které prodávají nezdravá jídla, možná již brzy dostanou v Británii stopku. Informuje o tom bulvární deník The Sun

Bývalá ředitelka resortu zdravotnictví Velké Británie Dame Sally Davies totiž prosazuje, aby všechny restaurace a bistra omezily energetickou hodnotu svých porcí.

Národní zdravotní služba údajně navrhuje limit 951 kalorií, tedy 3 982 kJ. Plán má pomoci boji proti obezitě, zejména u dětí. Příliš obézní je totiž na ostrovech až třetina žáků základních škol.

Doporučeno
Pojídali své přátele, aby přežili: Ragbyový tým, který ztroskotal v Andách se musel uchýlit ke kanibalismu Pojídali své přátele, aby přežili: Ragbyový tým, který ztroskotal v Andách se musel uchýlit ke kanibalismu 13. října 2019 8:00

Samotná Davies také přichází se zákazem prodeje jídla a nápojů ve vlacích a autobusech, omezeními pro nezdravé bufety na koncertech a sportovních událostech nebo úplným zákazem slazených nápojů na školách.

Nezdravá jídla by také měla dostat jednodušší obaly a podléhat vyšší dani. Příjmy pak budou využity na dotaci zeleniny a ovoce.

Burgre, krídelká a pizze z McDonald's, KFC a ďalších môžu mať problém. Británia navrhuje kalorický limit
Burgre, krídelká a pizze z McDonald's, KFC a ďalších môžu mať problém. Británia navrhuje kalorický limit Zdroj: Unsplash.com

Deník také připravil tabulku oblíbených junk food jídel, která by limit 951 kalorií nepodlezla. Ohrožena je prý právě pizza, cheeseburger s hranolky nebo kyblík kuřecích křídel pro jednoho. 

Samozřejmě, ne všechna jídla ve fast foodech by byla zakázána, některé kombinace menu a větší pokrmy ale ano. Zatím není jasné, zda zákon v navrhované podobě vůbec projde a ani to, zda by řetězce produkty zcela vyřadily, nebo jen zmenšily.

Mimochodem, nutriční hodnoty většiny jídel z těchto nadnárodních firem najdeš i na české verzi jejich internetových stránek.

Domů
Sdílet
Diskuse