Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2019 13:15
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Pil C: Zrušil jsem deal s bankou, protože nabízela velmi málo peněz, za týden jsem viděl, že to vzal jiný raper (Rozhovor)

Pil C: Zrušil jsem deal s bankou, protože nabízela velmi málo peněz, za týden jsem viděl, že to vzal jiný raper (Rozhovor)
Zdroj: Gameshit
HUDBA
Uložit Uložené

Pil C si s námi popovídal nejen o novém albu, ale i o politice, beefech, soukromí a skoro dvouleté pauze.

Po dvouleté pauze se vrátil, aby vydal své nejúspěšnější album, které za prvních 12 hodin předprodeje zaznamenalo platinovou desku. Předtím se Pil C bez avíza odmlčel, v našem rozhovoru se dozvíš, co bylo důvodem a jaká situace mlčení přerušila. Vyprávěl nám, kde jsou podle něj hranice rapování o politice, i který domácí interpret si od něj vyžádal peníze za sloku na novém albu.

Doporučeno
Ego: Tekashi nebyl žádný gangster. Byl v rozpacích, když měl přeskočit plot na koupališti Ego: Tekashi nebyl žádný gangster. Byl v rozpacích, když měl přeskočit plot na koupališti 26. září 2019 18:46

Probrali jsme všechno důležité v souvislosti s novým albem, konflitky z minulosti a aktuální dění na scéně. Pil C nám také převyprávěl svou verzi příběhu, proč se nakonec neobjevil na Egově skladbě Flexim ako Gott. Svou sloku sice nahrál za necelý den, ale když člen Kontrafaktu zveřejnil cover, jeho jméno tam nefigurovalo. 

Každý úspěšný raper je i influencer, s Pil Cm to ale značky nemají jednoduché: „Nedávno jsem například odmítl deal s jednou bankou protože nabídla málo peněz a za týden jsem viděl v té kampani jiného rapera,“ prozradil v rozhovoru.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kvůli čemu si dal Pil C pauzu od hudby;

  • co znamená název alba 2086 a na co odkazuje cover;

  • který domácí raper si od Pil Cho vyžádal peníze za sloku;

  • jaké jsou podle něj hranice rapování o politice;

  • jaká je Pil Cho verze příběhu o skladbě Flexim ako Gott;

  • kolik tisíc korun stál videoklip ke snippetu;

  • proč si Pil C myslí, že beefy scéně vůbec nepomáhají;

  • jaký je jeho názor na kauzu kolem kradení beatů;

  • co si Pil C myslí o Gogovi, se kterým měl před časem vyhrocený konflikt.

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Tomáš Thurzo

V čem se Pil C oproti roku 2016 nejvíce změnil?

Určitě v myšlení a v názorech, tak, jako každý. Právě ty roky jsou období, po kterém s odstupem vnímám, co všechno jsem udělal dobře a co špatně. Jinak vnímám sebe ať už hudebně, ale jinak vnímám i svůj soukromý život. Více vyhledávám komfortní zónu. Na druhou stranu, dá se říci, že já sám jsem se nezměnil v ničem. 

Jak to myslíš?

Stále to budu já. Stále budu jíst o desáté večer rohlík s kečupem a se sýrem z mikrovlnky a vstávat, jako kdybych šel do práce. Stále budu raději doma sledovat Netflix, než trávit čas venku. Určité věci jsou v nás hluboce zafixované. Tak jako mě můžeš vidět jíst jídla od nejlepších šéfkuchařů, tak celý měsíc, nebo klidně i celý rok, můžu jíst chleba s máslem a s kyselými okurkami. 

A v rámci hudby? 

Stále platí, že píšu o tom, co žiji a žiji to, o čem píšu. Když jsem začínal, žil jsem jiný život, neměl jsem to, co mám teď, ale hlavně, tehdy jsem si neuvědomoval, jak hudba dokáže ovlivňovat lidi, kteří jí skrz svého oblíbeného interpreta naslouchají. Nechci zas vysloveně nyní tvrdit, že bych si bral servítky, ale přistupuji k tomu trochu opatrněji než kdysi.

Doporučeno
Rap je ta nejvíc nakažlivá nemoc, říká autor českých rapových karikatur. Překreslil Yzomandiase, Bulhara, PTK i Lvcase Dopa Rap je ta nejvíc nakažlivá nemoc, říká autor českých rapových karikatur. Překreslil Yzomandiase, Bulhara, PTK i Lvcase Dopa 31. října 2019 14:40

Tím pádem hledáš způsob, jak to podat, aby to zůstalo pochopeno?

Myslím, že si v tom každý najde to, co si v tom potřebuje najít.

Poslouchám nahrávky, Gorilu i Kočnera s Trnkou, sleduji přepisy z Kočnerovy Threemy. Chápu ale, když o tom interpreti nerapují.

Tys dříve sdílel, jak lidé vysvětlovali na slovenské verzi portálu Genius track Silent Hill.

Ano, pamatuji si, že někdo mě označil. Do té doby jsem ani netušil, že tam mám naházené věci. Něco bylo interpretováno tak, jak jsem to myslel, ale byly tam samozřejmě i chyby. Pokud se dá, snažím se do mých textů vždy dostat i určitou dávku propracovanosti. Mám nasledováno velmi mnoho seriálů a filmů a načteno stejné množství knih, takže ty odkazy na osoby nebo události často vyplývají z jejich povahy nebo z jejich příběhu. Musel bys vidět celý Netflix, abys pochopil vše (smích).

Ty sis dal po druhém albu dost dlouhou pauzu. Nakolik byla plánována?

Byla plánována jen částečně, vlastně pouze jako krátká pauza na načerpání nových sil a nakonec se mi to trochu prodloužilo (smích). Věděl jsem, že potřebuji na chvíli pauzu. Dobrá období střídala ta špatná a uvnitř jsem začal svádět stále intenzivnější boj s různými, dejme tomu, démony. Dokonce jsem uvažoval, že se na to vyseru úplně. 

Tyto myšlenky jsi měl ale už před VRHEKUT. 

Stále mě ale podrželi lidé. Když jsem už viděl, že to nemá smysl, přijdou světlé momenty, které tomu ten smysl vždy dají. 

Jak vypadá taková pauza? Jednoduše netvoříš a čekáš, co se stane? Dá se to nazvat taktikou?

To určitě ne, neseděl jsem doma a nečekal jsem na svou hvězdnou chvíli. Určitě to nebyla z mé strany žádná napoleonská strategie. Cítil jsem se vypsaný, vždyť jsem za krátké období napsal v té době asi 60 tracků. Podle mě je pauza zcela normální jev v životě hudebníka, umělce, spisovatele, atd. I když u nás když vydáš album, tak se tě fanoušci ptají, kdy bude další. To je nejrychlejší cesta do pekla. 

Dříve jsem se snažil věnovat čas sobě a svým problémům, dával jsem si do pořádku věci v hlavě a to, co se stane v rámci hudby nebo kariéry jsem neřešil. Potřeboval jsem i odstup i čas na nové zážitky a vzpomínky. Ale čím déle jsi ticho, tím si začneš více a více uvědomovat, že bude problém se vrátit a pak už jen padáš hlouběji a hlouběji do toho. V dnešní rychlé době platí, že musíš být stále na očích, musíš být „online“ a vydávat.

V tvém případě to ale tak nebylo, soudě podle čísel, které máme možnost vidět. 

Měl jsem pocit, že fanoušci, kteří vyrůstali na HYPE už zestárli, stejně jako ti, kteří poslouchali VRHEKUT. V podstatě v tom mezidobí jsem vydal jen jednu starou šuplíkovku na Špeciálově albu a dal jsem asi jen jeden nebo dva featy. A za to že mám nyní skvělá čísla na novém albu mohu děkovat jen a jen lidem, že mi prostě zůstali věrní, čehož si velmi vážím. 

Tam měl být i Rytmus, že? 

Ano, pouštěli jsme si to vícekrát v autě, už i psal tuším do toho, ale když jsem vydal Silent Hill, tak mi řekl, že on by raději šel do spolupráce se mnou na něčem podobném moodovém a hlubším. 

Teď jsi ho volal na album? 

Přemýšlel jsem nad tím, tak jako vždy, jakou cestou se vyberu v rámci hostů na albu, ale nakonec jsem mu neposlal žádný track. Pevně věřím, že se brzy setkáme už konečně na nějakém tracku.

Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor)
Pil C: Nezmenil som sa, rožok s kečupom a so syrom z mikrovlnky budem jesť pokojne celý rok (Rozhovor) Zdroj: Nicole Lieskovská

Jaký byl první impuls, že je pauze konec? 

Sám nad tím přemýšlím. Myslím, že tím úplně prvním impulzem byl track RBMK. Ani ne, když jsem to psal, ale až když jsme to nahráli. Pustili jsme si to a tehdy jsme se všichni ve studiu shodli, že ok, to se podařilo, splňuje to naše nároky, pojďme dál. Podobně při VRHEKUTE byl impulzem Silent Hill, kdy jsem si po nahrání řekl, že jdu do toho naplno. 

Tys na sociálních sítích psal, že to album je důležité poslouchat jako celek. Proč si mám poslechnout 2086 skladbu po skladbě od první až po poslední?

Měl jsem velmi mnoho verzí řazení tracklistingu. Fakt asi dva týdny jsem si nad tím lámal hlavu, zkoušel, přehazoval, pouštěl, dokud jsem s tím nebyl spokojen. Současné seřazení je nejlepší logicky, příběhově, atmosféricky i emocionálně. 

Co se dozvím, když si to poslechnu takto? 

Určité věci jsou dělány v návaznosti na sebe. Pokud si to pustíš jinak, přijdeš o některé momenty. Například první track Modriny končí skitem, jak mě Teo (pozn. red. Joe Trendy) budí. V dalším tracku je můj storytelling z Vegas, kde jsme byli spolu a celé to tam prožili bok po boku. Celé to zapadá do sebe. Postupně to celé naběhne a stejně jako v běžném životě, tak i zde jsi chvíli nahoře, chvíli dole, ale nikdy vlastně nevíš, na čem jsi. Prostřídají se ti nálady. V jeden moment utrácíš tisíce v klubu a za chvíli tě srazí na kolena deprese, tak jako v běžném životě. Bum, zkrat a jsi v temnotě.

Vadí mi, když někdo rapuje „na první“. Vadí mi prvoplánovost, neschopnost být inovativní a vadí mi, když se někdo na rapu přiživuje

A jak to končí, odkazuje na začátek něčeho dalšího? 

Konec je nový začátek, si zabil (smích).

To mě nenapadlo (smích). 

Končí to skladbou Tony Stark. Je to zároveň odkaz na předešlý projekt, kde byl Tony Soprano, mám rád symboliku. Tony S.

Tony S. si zabil, bude na dalším albu Tono Suchota? 

To mě nenapadlo (smích). Každopádně, Tony Stark je reference na posledních Avengers, kde jsme se loučili s Tonym, no a moje úplně poslední slova na albu jsou „už ať jsem pryč“. To je možná odpověď na mnoho otázek, které jsi mi položil předtím. Není náhoda, že je tento track úplně poslední.

Doporučeno
PSH: Jsme rádi, že rap v Česku pořád tepe. Rapový rock 'n' roll se musí umět ukočírovat, aby to nebyla cesta do záhuby PSH: Jsme rádi, že rap v Česku pořád tepe. Rapový rock 'n' roll se musí umět ukočírovat, aby to nebyla cesta do záhuby 17. září 2019 16:36

Pojďme k jednotlivým trackům. Myslíš si, že posluchači rozumějí, o čem je Peroxid 3? Mám na mysli, jestli vědí, kdo je Kováčik a Fico a podobně. 

Možná mi nejde o to, aby rozuměli, nevadí mi to, když nerozumí. Účel bude pro mě splněn tehdy, když někoho donutím, aby si alespoň něco vyhledal a zjistil v případě, že nemá přehled. Stačí mi, že se nad tím posluchači zamyslí, neboť mnoho z nich má dnes apatii k politice a věcem, co se zde dějí. 

A jak vnímáš obecný názor, že se nemá rapovat o politice, který razí například Separ?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 76148 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda si Pil C myslí, že Separ nemá pravdu;
  • jaká je Pil Cho verze příběhu o skladbě Flexim ako Gott, do kterého jsou zapleteni i Haha Crew a Ego;
  • kolik tisíc korun stál videoklip ke snippetu;
  • proč si Pil C myslí, že beefy scéně vůbec nepomáhají;
  • jaký je jeho názor na kauzu kolem kradení beatů;
  • co si Pil C myslí o Gogovi, se kterým měl před časem vyhrocený konflikt.
Domů
Sdílet
Diskuse