Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2019 13:52
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Japonské firmy zakazují ženám nosit brýle, prý v nich působí příliš chladně. Mnohé se kvůli diskriminaci bouří

NEWS JAPONSKO
Uložit Uložené

Sexismus v Japonsku není nic nového.

Mnozí zaměstnavatelé v zemi vycházejícího slunce svým ženským zaměstnankyním zakázaly nošení brýlí v práci. Upozorňují na to místní média a sociální sítě jsou plné nespokojených Japonek, které nařízení považují za sexistické, diskriminující a rozhodně ne hodné 21. století.

Doporučeno
Emma Smetana: Neznám nikoho, kdo fetuje míň než já (Rozhovor) Emma Smetana: Neznám nikoho, kdo fetuje míň než já (Rozhovor) 3. listopadu 2019 19:09

Jak informuje stanice BBC, několik japonských firem přišlo s tímto zákazem, který odůvodnily tak, že ženy v brýlích před zákazníky prý působí příliš chladně či dokonce nevychovaně. O to více je případ absurdní, že zákaz se netýká mužů, ale zásadně jen žen.

„Pokud pravidla zakazují nosit brýle pouze ženám, jde o jasnou diskriminaci,“ tvrdí japonská zástupkyně humanitární organizace Human Rights Watch (HRW).

Firmy přicházejí s nejrůznějšími odůvodněními, proč by ženy neměly během pracovní doby nosit brýle. Letecké společnosti přišly s oficiálním stanoviskem, že zákaz souvisí s bezpečnostními opatřeními. Kosmetické značky zase tvrdí, že ženám příliš zakrývají obličej a tím pádem i make-up.

„Důvody, proč by ženy neměly nosit brýle, opravdu nedávají smysl. Je to jen o genderových rolích. Považuji to za diskriminační,“ konstatuje profesorka sociologie z Kjóta Kumiko Nemoto.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00

Hashtag #glassesareforbidden (brýle jsou zakázány) se na sociálních sítích objevuje stále častěji. Nejen Japonky, ale také ženy z různých koutů světa, které jsou stejně zhrozené a zákaz považují za sexistický, se na Twitteru či Instagramu vyjadřují k této situaci.

Není to ale poprvé, co se na území Japonska rozhodli zaměstnavatelé diktovat, jak se mohou ženy oblékat. Naposledy se medializovalo přísně pravidlo související se zákazem nošení podpatků. Aktivistky tehdy předaly vládě petici podepsanou 21 tisíci obyvateli.

Domů
Sdílet
Diskuse