Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2019 13:08
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Až 80 % dospívajících se nehýbe tolik, kolik by měli. Vědci říkají, že děti jsou příliš pohodlné

ZDRAVÍ BĚH GOLF
Uložit Uložené

Zábavu raději vyhledávají na obrazovkách než na hřišti.

Světová zdravotnická organizace informuje o hrozivých výsledcích studie o fyzických aktivitách dospívajících. Upozorňuje, že je nezbytné okamžitě podniknout kroky k tomu, aby se jejich fyzická aktivita zvýšila. Více než 80 % dětí totiž nesplňuje doporučení alespoň jedné fyzické aktivity denně.

Výzkumy se prováděly v různých školách po celém světě, do studie bylo zapojeno 146 zemí. Kritérium pohybové aktivity splňovaly přirozeně různé sporty, ale i aktivní hra, domácí práce, procházky či cyklistika. Navzdory této skutečně široké škále až 80 % dětí uvedlo, že podmínky nesplňují.

Až 80% dospievajúcich sa nehýbe toľko, koľko by sa malo. Vedci hovoria, že deti sú príliš pohodlné
Až 80% dospievajúcich sa nehýbe toľko, koľko by sa malo. Vedci hovoria, že deti sú príliš pohodlné Zdroj: pixabay

Studie také potvrzuje domněnky, že chlapci se obecně hýbou více než dívky. Studie vychází z dat od 1,6 milionu studentů ve věku 11 až 17 let v letech 2001-2016. Jen dívky z Tonga, Samoa, Zambie a Afghánistánu se hýbou více než chlapci. Ale pokud máme mluvit v procentech, globálně doporučení Světové zdravotnické organizace nesplňovalo 78 % chlapců a 85 % dívek.

Tvůrci studie upozorňují, že se špatnou situací je třeba něco dělat, a to co nejrychleji. Říkají i to, že je znepokojující, že dívky jsou téměř celosvětově méně aktivní než chlapci: „Musí se vytvořit více možností, které budou vyhovovat zájmům dívek. Aby je to přilákalo a dělaly tak fyzické aktivity během dospívání, ale i v dospělosti,“ říká Leanne Riley, která se na studii také podílela.

Vědci mají jasno v otázce, co za to může. Děti to netáhne ke sportům a pohybu kvůli telefonům a počítačům. Kdysi byl právě sport považován za největší zábavu, ale teď to tak již není. Děti jsou pohodlné a nechce se jim, proto ji najdou raději na obrazovce telefonu než na hřišti.

Domů
Sdílet
Diskuse