Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2019 v 12:26
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V Česku se nejvíce let dožívají Pražané. Nejkratší život mají lidé z Ústecka

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud jsi z hlavního města, čeká tě pravděpodobně delší život než Čechy a Češky z ostatních krajů.

Délka dožití se v rámci České republiky liší v řádech několika let. Čím bohatší region, tím větší mají jeho obyvatelé šancí žít déle. Vychází to z dat, která vydal Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce se dožívají lidé v Praze, nejméně zase v Ústeckém kraji. Rozdíl v naději dožití tvoří v tomto případě u mužů až téměř čtyři roky a u žen skoro tři roky. 

Uveřejněná studie pracuje s odhadem dožití a s tím, jak se bude měnit, až do roku 2070. Po celou dobu se předpokládá, že si Pražané udrží prvenství jako kraj s nejdelším dožitím. Muži, kteří se narodili letos mají naději žít do 78,3 let a ženy do 83,1 roku. V Ústí nad Labem mají letošní novorozenci mužského pohlaví před sebou 74,5 roku a ženy 80,2 roku.

V Česku se nejvíce let dožívají Pražané. Nejkratší život mají lidé z Ústecka
Zdroj: Pixabay.com/useche70

Pražští muži narození v roce 2070 by měli mít naději na dožití 86,2 roku a ženy dokonce 89,5. Ústečtí muži potom 83,5 roku a ženy 87,5 roku. Jak je vidět, dožití se bude postupně zvyšovat a rozdíly se budou zmenšovat. Stále ale bude platit, že se ženy dožívají více let než muži a že srovnávání úrovně dožití na úrovni krajů se bude vyrovnávat jen velmi pomalým tempem

Očekávaná délka života se u mužů poprvé přehoupne nad 80 let v Praze v roce 2028. Takové vyhlídky budou mít muži z Ústecka až v roce 2046. 

Doporučeno
Airbnb je důvod, proč místní nenávidí centrum Prahy. Hostů je stále více, vymykají se kontrole a bývají vulgární, opilí a hluční Airbnb je důvod, proč místní nenávidí centrum Prahy. Hostů je stále více, vymykají se kontrole a bývají vulgární, opilí a hluční 29. listopadu 2019 v 18:17
Domů
Sdílet
Diskuse