Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2020 13:07
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

Australská fauna trpí, jen v Novém Jižním Walesu uhynulo na 500 milionů zvířat

NEWS AUSTRÁLIE
Uložit Uložené

Letošní požáry jsou, co se škod na přírodě týká, pro Austrálii devastující.

500 milionů zvířat uhynulo kvůli požárům jen ve státě Nový Jižní Wales na jihovýchodě Austrálie. Škody v celé Austrálii budou exponenciálně vyšší. S takovými závěry přišel ekolog z University v Sydney Chris Dickman pro web stuff.co.nz. V čísle jsou ale započítání pouze savci, ptáci a plazi.

Doporučeno
Australští hasiči projížděli lesními požáry. Na videu to vypadá, jako by jeli přes samotné peklo Australští hasiči projížděli lesními požáry. Na videu to vypadá, jako by jeli přes samotné peklo 31. prosince 2019 19:42

Kdyby se totiž do celkového součtu započítali netopýři, žáby nebo hmyz, čísla by byla mnohem větší. „Předpoklad je takový, že většina uhynulých zvířat byla zabita přímo ohněm, zatímco zbytek měl být zabit jeho důsledky, kterými jsou například nedostatek potravy nebo absence úkrytů. Podíl na čísle má i lov divokých koček a červených lišek,“ míní pro stuff.co.nz mluvčí University v Sydney.

Není prý pochyb o tom, že čísla ještě vzrostou. Proto bude prý pro některé zvířecí druhy nutné, aby jim zpátky do volné přírody pomohl člověk. Například kaloňům, kteří museli opustit své přirozené prostředí na severu země poté, co jim oheň všechno zničil, aby se na jihu, kam doletěli, scénář opakoval. 

kaloň komorský

Australská fauna trpí, jen v Novém Jižním Walesu uhynulo na 500 milionů zvířat
Zdroj: Commons.wikimedia.org/CC0

„Matky opouští svá mláďata zhruba dva týdny poté, co se narodí, jelikož pro ně nemají žádné jídlo. Aby přežila, musí je tam nechat," uvedla pro stuff.co.nz. sekretářka Záchrané stanice na Jižním pobřeží Jenny Packwood. Pokud se nepodaří uhasit požáry včas, je možné, že Austrálie o svou jedinečnou faunu prakticky přijde.

Domů
Sdílet
Diskuse