Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2020 18:42
Čas čtení 1:28
Tina Hamarova

Putin může vládnout do roku 2036. V Rusku vrcholí referendum o změnách ústavy

POLITIKA REFERENDUM O PREDČASNÝCH VOĽBÁCH VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Po šesti dnech hlasování přesáhla účast v referendu 70 procent, všechny změny tak po středě vstupují v platnost.

Vladimir Putin navrhl letos v lednu ústavní reformu. Oficiálně bylo jejím cílem posílit úlohy parlamentu při vytváření vlády a zajistit sociální jistoty pro lidi. Do návrhu zákona však v procesu nenápadně přibyla i možnost zrušit dosavadní prezidentské mandáty.

Znamená to, že Vladimír Putin nebude v provádění prezidentské funkce limitován 6letým mandátem dvě období po sobě, ale bude moci kandidovat i v letech 2024 a 2030. V takovém případě (a v případě, že neprosadí další ústavní změnu), by skončil ve funkci prezidenta v 83 letech.

Putin môže vládnuť do roku 2036. V Rusku vrcholí referendum o zmenách ústavy
Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Dopředu zveřejněné výsledky

Pro balík změn, včetně Putinova prodlouženého mandátu, hlasovalo 76 procent voličů, proti bylo 23,6 procenta hlasujících a 0,4 procenta odevzdali neplatné hlasy. Už v pondělí to podle The Independent oznámila státní sociologická služba VCIOM. Hlasování přitom končí až ve středu.

Doporučeno
Transgender modelka: Pokud jsou vaše děti jiné, je třeba to řešit, jinak jim pokazíte život (Rozhovor) Transgender modelka: Pokud jsou vaše děti jiné, je třeba to řešit, jinak jim pokazíte život (Rozhovor) 28. června 2020 11:21
Domů
Sdílet
Diskuse