Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. července 2020 12:04
Čas čtení 0:40
Matej Krajčovič

Dvojice astronautů SpaceX zná datum návratu na Zemi. Jejich cestu zpět budeš moci opět sledovat živě

TECH NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Bob Behnken a Doug Hurley se už určitě těší na pevnou půdu pod nohama.

Na konci května vesmírní nadšenci sledovali historickou misi SpaceX s názvem Crew Dragon, kdy se týmu kolem Elona Muska podařilo znovu dostat dvojici amerických astronautů z území USA do vesmíru bez pomoci jiných zemí.

Bob Behnken a Doug Hurley na mezinárodní stanici ISS vykonávali množství experimentů nebo testovali funkčnost všech systémů znovupoužitelné kapsle Dragon 2. Behnken také několikrát vystoupil do otevřeného vesmíru, když na panelech ISS vyměňoval stárnoucí baterie.

Doporučeno
Šestiletý prvák, který zastřelil svou spolužačku, je nejmladší školní střelec v historii USA Šestiletý prvák, který zastřelil svou spolužačku, je nejmladší školní střelec v historii USA 17. července 2020 9:22

Podle The Verge je už nyní známo, kdy se vrátí znovu na Zemi. Mělo by se tak stát 2. srpna 2020, kdy si pravděpodobně statisíce lidí opět naladí živý stream prostřednictvím YouTube.

Dvojice se od ISS začne odpojovat už den předtím, konečné slovo však bude mít zejména počasí.

Crew Dragon se zpět do atmosféry spustí volným pádem, pasažéry pochopitelně budou chránit masivní tepelné štíty. Následně dojde ke zpomalení díky padákům a k jemnému sesednutí do vod Atlantiku, kde by už měly být připraveny záchranné jednotky.

Pokud vše půjde podle plánu, Crew Dragon by už v září mohla k ISS vynést další čtveřici astronautů.

Domů
Sdílet
Diskuse