Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2020 8:23
Čas čtení 0:51
Adam Novosad

Děti si už chipsy, sladkosti ani limonády nekoupí. Mexický stát zakázal prodej nezdravého jídla a slazených nápojů nezletilým

NEWS MEXIKO
Uložit Uložené

V Mexiku se ke stoupající míře nadváhy a obezity postavili radikálně.

Mexiko musí zabojovat proti obezitě. Od roku 1996 se míra obézních obyvatel zvýšila hned několikanásobně, dnes úřady evidují, že nadváhou trpí až 73 procent všech lidí. Populaci neprospívá ani fakt, že Mexičané v přepočtu na obyvatele vypijí nejvíce slazených sycených nápojů na světě, informuje BBC.

Zakročit proti obezitě se rozhodl mexický stát Oaxaca. V tomto státě mají nejvyšší míru dětské obezity ze všech mexických oblastí, přičemž míra obezity mezi dospělými se v žebříčku umístila jako druhá nejvyšší.

Z těchto důvodů se Oaxaca odhodlala ke kompletnímu zákazu prodeje nezdravého jídla, jako jsou chipsy či sladkosti, a slazených nápojů dětem mladším 18 let.

Nový zákon přitom nejenže zakazuje prodej takových produktů dětem, ale také zakazuje i distribuci a dokonce propagaci nezdravého jídla nezletilým obyvatelům. Výjimky nebudou platit ani v automatech na školách, což rozhořčilo vlastníky obchodů a pouliční prodejce.

Doporučeno
Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů 19. května 2023 13:00

Poslankyně Magalie López Domínguez stojící za návrhem zákona však situaci nevidí tak tragicky. Majitelům obchodů vzkázala, že nezdravé jídlo a slazené nápoje mohou klidně prodávat i nadále, jen tyto produkty nebudou moci prodat přímo dětem.

Domů
Sdílet
Diskuse