Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2020 15:10
Čas čtení 1:05
Adam Smeták

V Praze někdo zdemoloval výstavu o Miladě Horákové

NEWS MILADA HORÁKOVÁ
Uložit Uložené

Vandalovi hrozí až rok za mřížemi.

Zatím neznámý vandal zdevastoval v Praze na Kampě panely z výstavy pojednávající o justiční vraždě Milady Horákové. Policie incident vyšetřuje jako poškození cizí věci. Viníkovi hrozí rok za mřížemi. Škoda je odhadována na několik desítek tisíc korun. Policisté o tom informovali na Twitteru.

„Policisté se zabývají poškozením několika komponentů výstavy v parku Kampa. Celou událost prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci,” napsala Policie ČR.

K vandalskému činu se vyjádřil také předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových - Museum Kampa Jiří Pospíšil. „Někdo nám v noci zničil výstavu připomínající vraždu Milady Horákové a procesy 50. let. Odsuzuji tento šílený vandalský čin. Ukazuje se bohužel, že některým lidem není nic svaté. Takto zostudit památku obětí komunistické totality je pro mě naprosto nepochopitelné,“ napsal na Twitter.

Pro Lidové noviny se vyjádřil také Petr Blažek  z Ústavu pro studium totalitních režimů. „Výstavu jsem koncipoval jako poctu všem odsouzeným v největším politickém procesu,“ uvedl historik. Na fotografiích vandalského činu navíc lze vidět, že útočník nechal panely o způsobech StB při vyšetřování neporušené.

Milada Horáková byla před 70 lety odsouzena ve vykonstruovaném procesu k smrti. Komunisté ji popravili 27. června 1950 oběšením. Její památku si lidé na konci června uctili výraznou kampaní po celé republice.

Doporučeno
V síti vydává vlastní merch. Lidé jsou pobouřeni V síti vydává vlastní merch. Lidé jsou pobouřeni 10. srpna 2020 14:32
Domů
Sdílet
Diskuse