Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2020 19:57
Čas čtení 1:10
Ondřej Jarůšek

V Praze proběhl pochod na podporu demonstrantů v Bělorusku. Přišly stovky lidí

NEWS
Uložit Uložené

Pražané podpořili utlačované demonstranty.

Pražané dnes odpoledne vyrazili do ulic, aby dali najevo svůj nesouhlas s policejní brutalitou, které v posledním týdnu čelí demonstranti v Bělorusku. Země se zmítá v protestech od vyhlášení výsledkům prezidentských „voleb“, ve kterých s přibližně 80procentním podílem zvítězil diktátor Alexandr Lukašenko. Mnozí věří, že výsledky byly zfalšovány.

Během dnešní akce v Praze lidé zároveň vyjádřili podporu běloruské opoziční kandidátce Svjatlaně Cichanouské. Pražané pochodovali z Klementina přes Karlův most a Nerudovu ulici až k budově ministerstva zahraničních věcí. Podle Deníku N se pochodu zúčastnilo přibližně 350 lidí.

Doporučeno
Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor) Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor) 11. srpna 2020 11:27

Akce byla pořádaná Českou pirátskou stranou společně s Bělorusy, kteří žijí v České republice. Lidé si s sebou vzali plakáty a transparenty s nápisy v různých jazycích. Stálo na nic například „Bělorusko si zaslouží svobodu“ nebo „Lukašenka za mříže“. Některé osobnosti na konci pochodu proneslo proslovy na podporu utlačovaných Bělorusů.

Už zítra navíc proběhnou další veřejná shromáždění, která mají za cíl na nespravedlnost v Bělorusku poukázat. V 18:00 proběhne setkání na pražském Staroměstském náměstí, ve stejný čas se sejdou také lidé na Dominikánském náměstí v Brně.

O tom, jak situace v Bělorusku vypadá, jsem si před pár dny popovídali se dvěma ženami, které tam žijí. Náš rozhovor si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse