Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. srpna 2020 10:58
Čas čtení 0:41
Daniel Kopejska

Česko dnes zasáhnou extrémně vysoké teploty, místy bude až 35 stupňů Celsia

NEWS
Uložit Uložené

Střední Čechy zažijí tropy. Na některých místech teploty stoupnou až na 35 stupňů Celsia.

Nejvyšší stupeň zátěže dnes platí pro celou zemi s výjimkou severu Moravy a Slezska. Je velmi pravděpodobné, že dnešní den přinese nové teplotní rekordy. Je doporučená snížená fyzická zátěž, dodržování pitného režimu a pití neslazených nápojů. Hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace, varuje Český hydrometeorologický ústav.

Člověk by se dnes také měl vyhnout dlouhému pobytu na slunci v odpoledních hodinách a věnovat zvýšenou pozornost dětem, nemocným a starším lidem v okolí. Při používání klimatizace by se mělo předejít teplotnímu šoku. Klimatizace by měla mít nastavenou teplotu, která bude maximálně o pět stupňů nižší než ta venkovní, aby tím organismus neutrpěl teplotní šok. Dnešní vedro by měla následně přerušit studená fronta.

Dnešek přinese extrémně vysoké teploty
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

„Průměrná maximální teplota by se měla pohybovat kolem 31,7 stupně Celsia. Doposud nejteplejší den roku, 28. červenec, měl přitom průměr maxim jen o dvě desetiny stupně vyšší, 31,9 stupně,” uvádí Český hydrometeorologický ústav. Na některých místech teplota zřejmě přesáhne 35 stupňů.

Nejvyšší naměřená teplota na našem území byla zaznamenána v roce 2012 v Dobřichovicích. Teploměr tehdy ukazoval neuvěřitelných 40,4 stupňů Celsia. Překonán byl tak rekord z roku 1983, kdy byl nižší pouze o dvě desetiny.

Domů
Sdílet
Diskuse