Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2020 12:18
Čas čtení 1:06
Daniel Kopejska

Airbus představuje letadla bez emisí, dočkat se jich můžeme už v roce 2035

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Letecká společnost Airbus představila 3 koncepty letadel s názvem ZEROe, která spoléhají na vodík a pomůžou ke zlepšení klimatu.

Společnost Airbus v Toulouse představila tři zbrusu nové koncepty letadel. Ta jsou specifická tím, že jejich provoz by měl snížit vliv letectví na klimatické změny. Jedná se totiž o projekt ZEROe (nula emisí). Všechna tři letadla budou totiž využívat vodík, od čehož si Airbus slibuje čisté palivo, a to, že se touto cestou po nich vydají i další obory a cestovní odvětví. Společnost má tak v plánu stát se průkopníkem v dekarbonizaci letectví, informuje Airbus ve své tiskové zprávě.

Výkonný ředitel Airbusu Guillaume Faury v tiskové zprávě řekl: „Jedná se o historický moment pro komerční letectví jako celek a máme v úmyslu mít vedoucí roli v nejdůležitějším přechodu, který toto odvětví kdy zažilo. Koncepty, které dnes představujeme, ukazují naše ambice řídit odvážnou vizi budoucnosti letu s nulovými emisemi.“

Nejvýkonnější ze tří letadel je proudové pro 120 až 200 lidí a má dolet přes 3 700 kilometrů. Druhý návrh je menší vrtulové letadlo s doletem 1 850 kilometrů s kapacitou do sto pasažérů. Nejvíce však zaujme návrh třetí. Tělo stroje tvoří zároveň i křídla, tento odvážný design letadla počítá s objemem do 200 pasažérů. Airbus samozřejmě upozornil, že jde pouze o koncept a jeho užívání se bude testovat v následujících letech.

Kvůli těmto letadlům budou muset být upravena i letiště a jejich infrastruktura. Stejně tak bude důležitá pomoc od státu v podobě dotací, výzkumů a podpory využívání těchto udržitelných dopravních prostředků, aby ty staré mohly odejít do důchodu. 

Doporučeno
Bezcílný 7hodinový let se vyprodal za 10 minut, i když nejlevnější letenka stála přes 500 dolarů Bezcílný 7hodinový let se vyprodal za 10 minut, i když nejlevnější letenka stála přes 500 dolarů 18. září 2020 11:33

Airbus tvoří dvojici největších leteckých společností vyrábějících civilní letadla společně s Boeingem. 

Domů
Sdílet
Diskuse