Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2020 12:00
Čas čtení 0:48
Vojtěch Vanda

Jízdenková kauza nemá viníka, Rittig a Dvořák byli zproštěni viny

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Rozsudek je nepravomocný.

Soud zprostil viny všechny, kteří měli figurovat v takzvané Jízdenkové kauze. Žádný trest proto v pátek nedostal ani bývalý šéf Dopravního podniku hl. m. Prahy Martin Dvořák ani například lobbista Ivo Rittig. Rozsudek je však nepravomocný. Informoval o tom Deník N.

Doporučeno
Policisté v Praze vypátrali otevřenou restauraci. Znevažování pravidel není hrdinství, říká Blatný Policisté v Praze vypátrali otevřenou restauraci. Znevažování pravidel není hrdinství, říká Blatný 27. listopadu 2020 11:11

Asi dvacítka obviněných v kauze Dopravního podniku, známé také jako Jízdenková kauza, byla soudem zproštěna viny. Odsouzeni tudíž nebyli ani bývalý šéf Dopravního podniku hl. města Prahy Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig.

Podle obžaloby měl Ivo Rittig dostat 17 haléřů na účet z každé prodané jízdenky, kterou pro DPP vyrobila firma Neograph. Nicméně senát pražského městského soudu, jemuž případ připadl, shledal, že skutky, které byly v obžalobě popsány, nejsou trestnými činy.

Jak píše web Česká justice, kauzu před lety odstartoval Nadační fond proti korupci. Žalobce Adam Borgula se snažil prokázat, že pražskému dopravnímu podniku vznikla škoda protiprávním jednáním aktérů. Konkrétně měli zúčastnění kvůli sjednávání výhod při zadávání zakázek, zpronevěře a praní peněz získat na úkor Dopravního podniku 457 milionů korun. Velkou část peněz si měli rozdělit právě Rittig a Dvořák, kteří měli být skrytí vlastníci firem.

Soud však nikoho neodsoudil, jelikož se podle jeho tvrzení nepodařilo obžalobě shromáždit důkazy, že by bývalý ředitel Dvořák nebo Rittig „obdrželi jakékoliv plnění na základě uzavřených smluv dopravce“.

Domů
Sdílet
Diskuse