Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
21. prosince 2020 v 10:55
Čas čtení 0:32
Adam Smeták

PES je v Moravskoslezském kraji už na 90 bodech

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Kromě tří krajů je celá republika již v pátém stupni rizika.

Protiepidemický systém PES už čtvrtý den po sobě hlásí hodnotu 76. Česko by se tak podle původních pravidel mělo v rámci restrikcí přesunout do nejpřísnějšího, pátého stupně. Momentálně jsou zavedena pravidla někde mezi 3. a 4. stupněm. O nových opatřeních bude rozhodovat vláda ve středu. 

Ve čtvrtém stupni se aktuálně nachází jen tři kraje, a to Praha (68), Jihomoravský (71) a Jihočeský kraj (68). Naopak v Moravskoslezském kraji vystoupal index až na hodnotu 90.

Doporučeno
Zmutované verze koronaviru se šíří i Českem Zmutované verze koronaviru se šíří i Českem 21. prosince 2020 v 8:32

Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění COVID‑19 podle regionu
Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění COVID‑19 podle regionu Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Souběžně se systémem PES běží ještě druhý systém, který započítává i provedené antigenní testy. Jeho hodnota je již čtvrtý den na 66 bodech, což znamená čtvrtý stupeň opatření.

Předpokladem je, že by během středečního jednání vlády mohlo dojít k rozhodnutí uzavřít obchody a služby. Ty mají být zavřené již ve čtvrtém stupni. K tomu ale vláda zatím nepřistoupila a navzdory indexu zavedla opatření někde na pomezí třetího a čtvrtého stupně.

Domů
Sdílet
Diskuse