Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2021 8:24
Čas čtení 3:34
Viktor Kniš

V cele měl v den smrti palandu, telefonáty manželce odmítli. Slováci zveřejnili dokumenty o vazbě a sebevraždě Lučanského

NEWS
Uložit Uložené

Ministerstvo spravedlnosti Slovenska zveřejnilo některé dokumenty, které souvisejí se smrtí bývalého policejního prezidenta Milana Lučanského v prešovském ústavu pro výkon vazby.

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo dokumenty související se zraněním zesnulého bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského. Týkají se posledních týdnů předtím, než spáchal sebevraždu.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč byl Milan Lučanský v cele sám
  • Jak vypadalo osudné odpoledne 29. prosince 2020, kdy Milana Lučanského našli v cele č. 114
  • Co vyplývá z výpovědi samotného bývalého policejního prezidenta po prvním zranění 9. prosince 2020 a jak argumentoval o zranění oka
  • Proč nemohl Lučanský telefonovat s manželkou
  • Jak dementoval Sbor vězeňské a justiční stráže slova manželky Lučanského, která tvrdí, že jí nedovolili manipulovat s tělem v nemocnici

„Při výdeji večeře v čase cca 16:39 h. jsem za přítomnosti SSR npor. Luboše K. přes bufetové okénko vyzval jmenovaného k odebrání stravy. Jmenovaný ani na opakovanou výzvu nereagoval, přes bufetové okénko jsem viděl, že nehybně leží na posteli,“ píše se v úředním záznamu ze dne 29. prosince 2020 o dění v cele číslo 114.

Podle oficiálního záznamu byl Milan Lučanský umístěn do cely s palandou. V 16:46 přinesli během oživování defibrilátor a přibližně v 16:58 přijela záchranná služba. Do Fakultní nemocnice v Prešově převezli bývalého policejního prezidenta v 17:30. 

Doporučeno
Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský se chtěl údajně ve vazbě oběsit. Refresheru to potvrdily tři nezávislé zdroje Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský se chtěl údajně ve vazbě oběsit. Refresheru to potvrdily tři nezávislé zdroje 12. prosince 2020 14:07

Z úředních záznamů nevyplývá, jaký charakter zranění měl Milan Lučanský po tomto incidentu, podrobně však popisuje polohu, v jaké ho našli. Z popisu události vyplývá, že se obviněný pokusil ve vazbě o sebevraždu.

„Zjistili jsme, že jmenovaný leží na břiše s hlavou těsně nad čelem postele, kolem krku měl jednou otočenou ústavní teplákovou bundu, která byla uvázaná o horní konstrukci palandy,“ vypověděl dozorce, který Lučanského našel.

Milan Lučanský
Zdroj: MS SR

Co se dělo 9. prosince

Záznamy popisují i závěry z šetření nezávislou komisí ještě v první polovině prosince, kdy některá média informovala o prvním pokusu Lučanského ublížit si. Ministryně spravedlnosti i generální prokurátor tyto informace nepotvrdili, vycházeli však primárně z vyjádření samotného Lučanského. 

„Podle vyjádření v noci z úterý (8.12.2020) na středu (9.12.2020) nad ránem nemohl spát a pohyboval se po cele bez světla, přičemž zakopl o pantofli a narazil si oko o postel. V dané chvíli nepociťoval žádnou bolest ani potřebu ošetření, přes den navíc cvičil s vlastní váhou,“ popisuje čtyřčlenná komise události tak, jak jim je převyprávěl Milan Lučanský. Původně ani nechtěl hospitalizaci. „To nic není, udeřil jsem se,“ říkal dozorci. Teprve po konzultaci s obhájci požádal o ošetření. 

Doporučeno
Milan Lučanský zemřel. Podlehl vážným zraněním po pokusu o sebevraždu Milan Lučanský zemřel. Podlehl vážným zraněním po pokusu o sebevraždu 30. prosince 2020 16:13

Milan Lučanský v té době věděl, že média spekulují o vážném zranění, poprosil proto komisi, aby vyjádření ministryně bylo „stručné a jednoduché“, a to z důvodu, že v opačném případě budou média aktivní v získávání a poskytování informací o této události. 

Nemocnice v Trenčíně konstatuje, že při převozu neměl Milan Lučanský žádné poranění nebo stopy na krku, které naznačují, že by si chtěl sám ublížit. „Můžeme vycházet jen z informací, které máme k dispozici. Vycházíme z popisu události přímo od M. Lučanského. Na pokus o sebevraždu neukazují ani lékařské zprávy,“ odpovídá ministerstvo spravedlnosti na otázku, zda mohlo jít 9. prosince o sebevraždu.

Milan Lučanský
Zdroj: TASR

Telefonát manželce nedovolili

Dne 17. prosince požádal Milan Lučanský o možnost telefonického kontaktu s manželkou, který mu byl odmítnut. „Obviněný ve vazbě může telefonovat pouze po předchozím souhlasu příslušného orgánu činného v trestním řízení nebo soudu, který si může vyhradit svou přítomnost při telefonování,“ uvádí v tomto případě ministerstvo spravedlnosti.

Lučanský byl ve vazbě, aby neovlivňoval svědky, resp. jiné obviněné. „Navrhuje se provádět režimové činnosti s obviněným tak, aby nepřicházel do kontaktu s jinými obviněnými či odsouzenými v ústavu,“ píše se v návrhu.

„...při nástupu do vazby nevyužil možnosti požádat o souhlas telefonovat a přijímat návštěvy. V době jeho hospitalizace v nemocnici v Trenčíně byl pan Lučanský iniciativně ze strany Sboru opětovně upozorněn na možnost požádat o takový souhlas. Pan Lučanský se na základě toho rozhodl požádat OČTK, aby mu bylo umožněno telefonovat s manželkou. Odpověď OČTK (NAKA) na jeho žádost byla doručena do ústavu v Prešově 31.12.2020 s tím, že OČTK neudělil tento souhlas,“ uvádí ministerstvo spravedlnosti.

Doporučeno
Očkování proti Covidu-19: Která země je nejúspěšnější? A jak si vede Česko? Očkování proti Covidu-19: Která země je nejúspěšnější? A jak si vede Česko? 4. ledna 2021 10:23

Lučanského slova o tom, že jí vyhrožovali ozbrojení příslušníci ZVJS, nejsou založeny na pravdě

Krátce po medializování případu Lučanského se rozšířilo několik hoaxů a dezinformací, kvůli některým z nich už padla i trestní oznámení. Fedor Flašík a Milan Žitný totiž rozšířili nepravdivou teorii o „čtyřech bachařích“, kteří měli ublížit Lučanskému. Tato tvrzení vyvracejí kamerové záznamy z cely, které jsou jedním z důkazů v rámci trestního řízení. 

Část této rétoriky přebrala i Lučanského manželka. Kromě teorie o „čtyřech bachařích“ tvrdila, že když přišla 29. prosince za manželem do nemocnice, příslušníci ZVJS jí zakázali jej odkrýt.

ZVJS dementoval tyto informace. „Podle vyjádření Sboru manželka pana M. Lučanský po celou dobu její návštěvy v nemocnici seděla při jeho lůžku a hladila ho po ruce, nepokoušela se ho odkrýt a ani o takovou možnost nežádala příslušníky ZVJS,“ uvádí ministerstvo spravedlnosti. Příslušníci by ani o takovém úkonu rozhodnout nemohli, protože jde o kompetence ošetřujícího lékaře. 

Lučasnká tvrdí, že i když mu do vazby poslali televizor, hodinky a dopis, ZVJS mu je cíleně nepředala. Podle záznamů měl Lučanský televizor v cele od 22. prosince. Korespondenci doručili po překontrolování do ústavu až 31. prosince, tedy den po smrti.

Milan Lučanský
Zdroj: TASR

Vznikla komise

Ministryně spravedlnosti v pondělí potvrdila zřízení široké komise na prošetření případu pokusu o sebevraždu Lučanského. 

Členy budou i zástupci politických stran. Tři jsou z řad koalice a tři z řad slovenské opozice. Jde o Juraje Krúpu (OĽaNO), Milana Laurenčíka (SaS), Petru Hajšelovou (Jsme rodina), Mariána Saloňa (Směr-SD), Mariana Kotlebu (ĽSNS) a Denisu Sakovou (Hlas-SD).

Součástí komise budou i prezidentský palác a kancelář ochránkyně práv. Kromě nich i zástupci médií z portálů Aktuality a Pravda. Celkově má komise 17 členů. Komise bude mít v kompetenci prošetření i prvního případu zranění z 9. prosince a informovat bude nejprve rodinu až poté veřejnost.

Domů
Sdílet
Diskuse