Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2021 10:50
Čas čtení 0:46
Adam Novosad

Vakcínu Sputnik začala posuzovat Evropská léková agentura. Výrobce požádal o průběžné hodnocení

NEWS
Uložit Uložené

Evropská léková agentura bude průběžně posuzovat dostupné údaje o účinnosti a bezpečnosti vakcíny.

Největší výhradou vůči ruské vakcíně Sputnik V je fakt, že její použití neschválila Evropská léková agentura. Zřejmě svítá na lepší časy, protože EMA, jak zní anglická zkratka tohoto regulačního úřadu, právě oznámila začátek průběžného hodnocení ruské vakcíny Sputnik V.

Doporučeno
Zeman: Putin mi slíbil dodávku vakcíny Sputnik Zeman: Putin mi slíbil dodávku vakcíny Sputnik 27. února 2021 22:29

Zahájení průběžného hodnocení (rolling review) znamená, že EMA bude moci posuzovat údaje z klinických studií vakcíny tak, jak budou dostupné. „Když bude mít žadatel k dispozici dostatek údajů o kvalitě, bezpečnosti a účinnosti, může požádat o registraci,“ vysvětluje Státní ústav pro kontrolu léčiv v tiskové zprávě.

V praxi to znamená, že EMA postupně posoudí všechna dostupná data o vakcíně, na základě kterých pak bude moci přijít žádost o registraci k použití.

„Takový proces je standardní pro všechny dosud registrované i posuzované vakcíny na prevenci covidu-19,“ doplňuje SÚKL. Státní ústav však připomíná, že prozatím není možné určit, kdy by mohla regulační agentura vakcínu schválit.

Domů
Sdílet
Diskuse