Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2021 15:48
Čas čtení 0:47
Vojtěch Vanda

Vakcína Pfizer funguje proti brazilské, britské i jihoafrické mutaci, ukazuje studie

Vakcína Pfizer funguje proti brazilské, britské i jihoafrické mutaci, ukazuje studie
Zdroj: Ivan Romano/Getty Images
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Vakcína od firem Pfizer/BioNTech vykázala podle odborníků účinnost proti všem třem významněji rozšířeným mutacím.

Svět má další důvod k tomu vidět budoucnost optimističtěji. Podle poslední studie odborníků z Texaské univerzity se zdá, že vakcína firem Pfizer/BioNTech zabírá na britskou, brazilskou i jihoafrickou mutaci viru, informuje Bloomberg. Jak uvádí v dopisu pro odborný časopis The New England Journal of Medicine, očkovací látka zabírá „zhruba stejně“ jako u původní verze viru.

Doporučeno
AstraZeneca, Moderna, nebo Pfizer? Porovnali jsme vakcíny užívané v Česku AstraZeneca, Moderna, nebo Pfizer? Porovnali jsme vakcíny užívané v Česku 8. března 2021 18:01

Přestože je tato studie, kterou provedla Medicínská větev Texaské univerzity v Galvestonu pouze počátkem většího bádání, které by mělo být ještě opřeno o data z celého světa, zdá se, že by se do žil světové populace mohla po roce vlít i trocha optimismu. Studie testovala vzorky od lidí, kteří byli během odběru buď dva nebo čtyři týdny po druhé dávce vakcíny, se vzorky jednotlivých mutací.

Domů
Sdílet
Diskuse