Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2021 14:14
Čas čtení 2:36
Tereza Šnajdrová

Princ Philip se dožil úctyhodných 99 let. Milující manžel a přísný otec stál po boku královny Alžběty II. bezmála sedm desetiletí

Princ Philip se dožil úctyhodných 99 let. Milující manžel a přísný otec stál po boku královny Alžběty II. bezmála sedm desetiletí
Zdroj: Jeff Spicer/Getty Images
OSOBNOSTI ALŽBĚTA II.
Uložit Uložené

Královská rodina v pátek po poledni oznámila smutnou zprávu o úmrtí Prince Philipa.

Jen pár minut po poledni královská rodina oznámila smutnou zprávu o úmrtí Prince Philipa, vévody z Edinburghu. Ten se dožil úctyhodných 99 let, avšak již delší dobu ho trápily srdeční potíže a od 16. února byl hospitalizován kvůli nevolnosti a nespecifikované infekci. V pátek 9. dubna jeho život vyhasl a královna Alžběta II. tak přišla o milovaného manžela, který po jejím boku stál bezmála sedm desetiletí.

Doporučeno
Zemřel Princ Philip, vévoda z Edinburghu Zemřel Princ Philip, vévoda z Edinburghu 9. dubna 2021 13:08

Syn gamblera a neslyšící ženy s maniodepresivní psychózou

Philip, princ řecký a dánský, se narodil 10. června 1921 ve vile na ostrově Korfu do ne příliš reprezentativní rodiny. Jeho otce provázela pověst playboye a gemblera a jeho matka, Alice z Battenbergu, byla již od narození neslyšící a v pozdějších letech ji dokonce byla diagnostikována maniodepresivní psychóza.

Babička z matčiny strany byla vnučkou britské královny Viktorie a po vzpouře v Řecku, k níž došlo v roce 1922, musela královská rodina spolu s malým Philipem uprchnout do exilu. Zamířila do Paříže, kde se však rozpadl sňatek Philipových rodičů a ten pak jako malý pobýval u sester provdaných v Německu nebo u příbuzných v Anglii. Právě tam také začal chodit do školy, avšak nikoliv na prestižní Eton, nýbrž na Gordonstoun ve Skotsku, kam později poslal i svého syna Charlese.

K Alžbětě ho přivedla námořní akademie v Dartmouthu. Král Jiří VI. se sňatkem nesouhlasil

Už tehdy na škole mu bylo na vysvědčení napsáno, že je rozený vůdce se silnou vůlí a téměř bezmeznou ctižádostí, čehož se Princ Philip rozhodl využít. Nastoupil do královské námořní akademie v Dartmouthu, kde se poprvé setkal se svou budoucí ženou, tehdy mladičkou Alžbětou. Během druhé světové války pak povýšil na námořního poručíka a stal se spoluvelitelem vylodění na Sicílii. 

Doporučeno
Meghan tvrdí, že královská rodina nechtěla učinit Archieho princem kvůli obavám, že se na tento post narodí příliš „tmavý“ Meghan tvrdí, že královská rodina nechtěla učinit Archieho princem kvůli obavám, že se na tento post narodí příliš „tmavý“ 8. března 2021 11:10

Vztah Alžběty s Philipem byl zpočátku trnem v oku královské rodiny. Král Jiří VI. si jejich sňatkem nebyl jist a měl za to, že je Alžběta příliš mladá a že by si neměla brát prvního muže, kterého potkala. Philipovi nehrálo do karet ani to, že nebyl prototypem anglického gentlemana, ale možná právě proto okouzlil britskou princeznu Alžbětu natolik, že ke sňatku stejně nakonec došlo. 

Domů
Sdílet
Diskuse