Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2021 15:07
Čas čtení 0:58
Ondřej Jarůšek

Zjištění o podílu Ruska na výbuchu muničního skladu se mělo zveřejnit až v pondělí. Informace ale začaly prosakovat médiím

Zjištění o podílu Ruska na výbuchu muničního skladu se mělo zveřejnit až v pondělí. Informace ale začaly prosakovat médiím
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Nejméně dvě redakce získaly informace v předstihu.

Sobotní tisková konference, na které premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) informovali o zapojení Ruska do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, byla svolána dříve, než bylo původně v plánu.

Jak totiž informuje Deník N, veřejnost se o závratných zjištěních měla dozvědět až v pondělí, jenže informace se už začaly dostávat k některým médiím. Deník N píše o nejméně dvou redakcích. Policie a vláda se proto rozhodly dále nečekat.

„Bylo to naplánované na pondělí. Policie chtěla dát agenty GRU do pátrání kvůli Vrběticím až v pondělí. Pak ale všichni začali zjišťovat, že někteří novináři k tomu mají víc a víc informací. A v tu chvíli jsme věděli, že s tím stát musí ven a zveřejnit to,“ řekl nejmenovaný zdroj pro Deník N.

Doporučeno
Putin udělil agentům za útok ve Vrběticích řád Hrdiny Ruska, myslí si investigativní novinář Bellingcatu Putin udělil agentům za útok ve Vrběticích řád Hrdiny Ruska, myslí si investigativní novinář Bellingcatu 17. dubna 2021 22:19

Dokument o zapojení Ruska do explozí bude vláda projednávat v pondělí. Pro server Lidovky.cz předseda vlády řekl, že bude chtít, aby byla zpráva zveřejněna pro veřejnost. „Vláda to projedná, vláda to odtajní a veřejnost si o tom může pak udělat obraz,“ řekl Babiš.

V souvislosti se zjištěním vyhostil Jan Hamáček 18 ruských diplomatů. Rusko toto rozhodnutí nazvalo „nepřátelským krokem“. Očekává se, že Rusko na oplátku vyhostí české diplomaty, Hamáček však už v pořadu Otázky Václava Moravce předeslal, že na to Česko zareaguje vyhoštěním dalších ruských diplomatů.

Doporučeno
FOTO: Výbuch ve Vrběticích: Explodovaly tuny munice, dva lidé zemřeli FOTO: Výbuch ve Vrběticích: Explodovaly tuny munice, dva lidé zemřeli 17. dubna 2021 22:01
Domů
Sdílet
Diskuse