Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2021 10:02
Čas čtení 0:39
Tímea Krauszová

Od júna si zrejme budeš môcť vyberať už aj z neregistrovaných vakcín. Astrazenecou očkovať pri prvej dávke nebudeme

NEWS
Uložit Uložené

Zmeny nastanú zrejme od 1. júna.

Dnes na krátkom tlačovom brífingu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský informoval o zmenách v očkovaní na Slovensku. „Je pravda, že sa pozastavilo očkovanie prvou dávkou Astrazenecy,“ povedal na úvod. Čiastočne je to pre úmrtie ženy, ktoré stále prešetrujú, no je to spôsobené aj nedostatkom očkovacích dávok. „Pokračujeme pri očkovaní druhou dávkou, kde máme odložený dostatočný počet dávok.“

Doporučeno
Slovenka, která zemřela pár dní po očkování vakcínou AstraZeneca, měla genetickou poruchu Slovenka, která zemřela pár dní po očkování vakcínou AstraZeneca, měla genetickou poruchu 7. května 2021 10:45

S Astrazenecou rátame aj naďalej

V očkovacej schéme Astrazeneca ostáva aj naďalej, povedal Lengvarský. Ľudia si však už po novom budú môcť vybrať, čím sa dajú zaočkovať.

„Po zistení presných počtov dodávaných vakcín v ďalšom období budeme pracovať na tom, aby občan mal voľný výber vakcín vrátane neregistrovaných.“ Na zavedenie nového systému potrebujú podľa ministra asi tri týždne, začať by sme teda mohli od 1. júna. 

„Dovtedy všetci, ktorí sú objednaní na prvú dávku Astrazenecy, dostanú Pfizer. Plánujeme aj zapojenie lekárov pre dospelých, ktorí v portfóliu dostanú všetky druhy vakcín okrem Pfizeru.“ Lengvarský nedal priestor na novinárske otázky, no ešte dnes nás čaká tradičná tlačová konferencia o aktuálnej pandemickej situácii.

Domů
Sdílet
Diskuse