Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2021 10:45
Čas čtení 1:12
Tímea Krauszová

Slovenka, která zemřela pár dní po očkování vakcínou AstraZeneca, měla genetickou poruchu

Slovenka, která zemřela pár dní po očkování vakcínou AstraZeneca, měla genetickou poruchu
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
NEWS
Uložit Uložené

Oznámil to tamní ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Na Slovensku zemřela po podání vakcíny společnosti AstraZeneca 47letá žena. Jde o třetí smrt po očkování, kterou se zabýval i slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv. V prvních dvou případech šlo o vakcíny Pfizer a Moderna.

„V předchozích měsících byly uzavřeny dva případy úmrtí, přičemž v obou šlo o pacienty ve vyšším věku (79) s několika chronickými onemocněními. V obou těchto případech byla příčina úmrtí stanovena pitvou a souvisela s chronickými onemocněními pacientů,“ vyjádřil se k nim státní ústav.

Tamní ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský zveřejnil další detaily týkající se příčiny úmrtí třetí ženy, která nebyla v důchodovém věku.

Doporučeno
Kdo má největší šanci stát se novým českým prezidentem? Fortuna sází na Andreje Babiše Kdo má největší šanci stát se novým českým prezidentem? Fortuna sází na Andreje Babiše 6. května 2021 15:29

Měla genetickou poruchu

Na páteční tiskové konferenci Lengvarský řekl, že žena trpěla genetickou poruchou, kterou jí před očkováním nezjistili. Případ ještě bude řešit i speciální komise. Podle výsledků vyšetřování bude Lengvarský diskutovat o případných změnách v očkovací strategii. „V pondělí zasedne skupina odborníků, komplexně rozebere tento případ a navrhne další opatření a případné změny nebo úpravy vakcinační strategie,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse