Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. května 2021 17:11
Čas čtení 0:27
Viktor Kniš

Vakcíny Pfizer a AstraZeneca chrání i proti indické mutaci koronaviru

Vakcíny Pfizer a AstraZeneca chrání i proti indické mutaci koronaviru
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
ZDRAVÍ KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Nejnovější studie ukázala, že vakcíny od společností Pfizer a AstraZeneca jsou efektivní i v případě, že se člověk nakazí nebezpečnější indickou mutací koronaviru.

Dvě vakcíny proti koronaviru vyvinuté v minulém roce jsou účinné i proti novým mutacím. Potvrdila to nová studie anglického úřadu veřejného zdravotnictví, o níž informuje BBC

„Vakcína od Pfizer/BioNTech chránila před symptomatickým průběhem při indické mutaci koronaviru na 88 % a vakcína od AstraZeneca na 60 %. S vysokou pravděpodobností tak budou obě vakcíny v ještě větší míře chránit před těžkým průběhem a hospitalizací,” zní výsledky studie. 

Doporučeno
Lidé nad 16 let by se mohli registrovat k očkování od 1. června Lidé nad 16 let by se mohli registrovat k očkování od 1. června 23. května 2021 17:30

Studie se zaměřuje i na rozdíl mezi vakcínami, pokud jde o účinnost. Vyplývá z ní, že záleží na věkové struktuře populace, která vakcínu dostane. 

„Více starších lidí bylo v Británii očkovaných vakcínou od AstraZeneca a s tím může souviset nižší míra účinnosti ve srovnání s vakcínou od Pfizer/BioNTech,“ vyplývá ze zjištění vědců.

Doporučeno
Vůči smrti jsme otupěli. Po pandemii nebude nic, jako dříve Vůči smrti jsme otupěli. Po pandemii nebude nic, jako dříve 21. května 2021 9:38
Domů
Sdílet
Diskuse