Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. května 2021 10:45
Čas čtení 1:31
Tímea Krauszová

Dvouřadové sezení či lůžko v prostoru pro zavazadla. Tyto futuristické designy možná změní budoucnost letecké dopravy

Dvouřadové sezení či lůžko v prostoru pro zavazadla. Tyto futuristické designy možná změní budoucnost letecké dopravy
Zdroj: Flickr/Dushan Hanuska/volně k užití
KULTURA
Uložit Uložené

Nejlepší na těchto designech je, že jsou vhodné pro třídu economy. To znamená, že teoreticky si je může užít každý.

Crystal Cabin Awards sledují nejnovější trendy v interiérovém designu letadel. Kvůli pandemii museli organizátoři odložit vyhlášení výsledků za rok 2020, v tomto roce dokonce zredukovali počet kategorií z původních osmi jen na dvě: cena poroty a cena za zelené a bezpečné cestování (Judges' Choice a Clean and Safe Air Travel award). Podle CNN nám nominované designy nabízejí pohled na možnou budoucnost leteckého cestování.

Doporučeno
Do těchto sedmi zemí můžeš po první dávce očkování cestovat bez omezení Do těchto sedmi zemí můžeš po první dávce očkování cestovat bez omezení 28. května 2021 13:11

Pohodlné sezení pro všechny?

Sezení v dvouřadě, přičemž každá druhá řada je vyvýšená. Vznikne tím dostatek prostoru na natažení nohou či pocit sezení jako v SUV: klidně si nohy budeš moci i překřížit. Zavazadla budou pro změnu pod nohama pasažérů.

Takový nápad dostal 21letý student Alejandro Núñez Vicente, Španěl, který studuje v Nizozemsku. Právě cestování ho inspirovalo, aby vymyslel změnu dostupnou pro všechny. Takové sezení by bylo stálou součástí třídy economy, ale nabízí větší komfort. Pro CNN řekl, že návrh lze implementovat prakticky v jakémkoliv středním až velkém letadle.

Doporučeno
Aerolinka vyprodala letenky za necelé 3 minuty. Pasažéři však nikam neodcestují, jen se proletí po noční obloze Aerolinka vyprodala letenky za necelé 3 minuty. Pasažéři však nikam neodcestují, jen se proletí po noční obloze 14. května 2021 21:11

Díky dvouřadám nabízejí sedadla více možností: můžeš je zaklonit, mají i polohovatelné opěrky pro záda a krk. Běžně v komerčních letech najdeš v třídě economy sedadla, která nabízejí jedině velmi mírný záklon, který není až tak pohodlný. Jeho projekt s názvem Chaise Longue Economy Seat Project je mezi finalisty v kategorii cena poroty.

Núñez Vicente sice design navrhl před pandemií, ale myslí si, že právě teď je vhodný na implementaci. Takové sezení nabízí rozestupy mezi cestujícími, výhodou je i to, že sedadla lze snadno odstranit a letadlo přeměnit na nákladní.

Toyota Boshoku pak přichází s nápadem, který se také dostal na shortlist nominovaných designů. Jejich koncept CLOUD CAPSULE přeměňuje nudný prostor, ve kterém bývají běžně uložena příruční zavazadla, na zážitkové místo pro lidi. Podle japonské firmy jde také o projekt vhodný pro třídu economy, kde si pasažér kromě lístku zakoupí také možnost být v „kapsuli“.

Crystal Cabin Awards, lietadlo, dizajn, kabína, cestovanie
Zdroj: Crystal Cabin Awards

Prý bude takto cestování „bezpečnější, zábavnější a pohodlnější, přitom vytvoří větší zisk pro aerolinie,“ řekli zástupci firmy pro CNN. Jde o nevídanou možnost soukromí v nízkorozpočtových letech, přičemž v kapsuli je možné sedět či ležet.

Podle zástupce Crystal Cabin Awards Lukase Kaestnera je pravděpodobnost, že už příští rok vzlétnou letadla s dvouřadovým sezením či kapsulemi pro pasažéry, nízká. „Ale neměli bychom podceňovat schopnost těchto konceptů nastavovat trendy a udávat směr pro letecký průmysl.“

Vítěze ocenění oznámí online v září 2021 podle Aircraft Interiors Expo. Celý seznam finalistů najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse