Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2021 18:49
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

V hospodách či posilovnách se brzy ověří test či očkování pomocí aplikace

V hospodách či posilovnách se brzy ověří test či očkování pomocí aplikace
Zdroj: Pixabay/Peggychoucair/volně k užití
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Vládní činitelé si od aplikace slibují rychlejší a efektivnější kontroly.

Konec ověřování papírových certifikátů ručně, nově to půjde pomocí aplikace. Nejen v hospodách, ale také v restauracích, kadeřnictvích i jinde bude možné ověřovat prodělané očkování, platný test nebo imunitu z prodělaného koronaviru pomocí mobilní aplikace čTečka. Informuje o tom Právo.

Doporučeno
Nošení roušek v zaměstnání: Víme, kde lze roušku sundat a kde je stále třeba ji nosit Nošení roušek v zaměstnání: Víme, kde lze roušku sundat a kde je stále třeba ji nosit 16. června 2021 10:23

Aplikace bude ověřovat bezinfekčnost obyvatel pomocí QR kódů, které návštěvníci předloží. Nejprve je budou snímat z nynějších papírových certifikátů, respektive z fotek v mobilech, na které si uživatelé papírový certifikát vyfotí, později, až se aplikace dostane na internet, i z aplikace Tečka. Podle twitterového účtu Chytré karantény je aplikace cTecka dostupná v Apple Store již nyní, v Google Play by se měla objevit dnes nebo zítra.

„Prezentační aplikace Tečka, kterou také připravujeme a v níž budou mít lidé uložené osobní certifikáty, bude k dispozici do konce června. Rozhodlo se, že čtecí aplikace bude dříve, protože se v ní dají kontrolovat i papírové certifikáty,“ uvedl pro Právo mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáš Trnka.


Přihlásit se půjde pomocí eObčankybankovní identity nebo jednorázově přes kód. Výhodou je to, že nebude potřeba nadále stahovat nové a nové dokumenty, jelikož se samy v aplikaci aktualizují. Také nebude nutné být online na datech při jejím používání, stačí aplikaci jednou za 24 hodin aktualizovat doma.

Doporučeno
„Čeká nás to, co se děje ve Velké Británii, je to jen otázka času,“ varoval Vojtěch před rychlým rozvolňováním „Čeká nás to, co se děje ve Velké Británii, je to jen otázka času,“ varoval Vojtěch před rychlým rozvolňováním 16. června 2021 16:22

To, jakým způsobem je aplikace navržena, koreluje s tím, jak je navrhují v celé Evropské unii. Měla by totiž sloužit i k cestování. Neznamená to však, že v momentě, kdy bude člověk mít platný český certifikát v aplikaci, bude vpuštěn kamkoliv do ciziny. Stále bude záležet na pandemických podmínkách jednotlivých zemí. Takzvaný evropský covid pas začne podle dohody zemí platit od 1. července.

Domů
Sdílet
Diskuse