Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2021 v 17:28
Čas čtení 0:48
Vojtěch Vanda

Po změně data ti zezelená Tečka. Lidé na Twitteru zjistili chybu v aplikaci s covidovými certifikáty

Po změně data ti zezelená Tečka. Lidé na Twitteru zjistili chybu v aplikaci s covidovými certifikáty
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití (ilustrační fotografie)
NEWS KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Změna data způsobí, že jsi zdánlivě očkovaný. Na zajímavou chybu upozornili uživatelé Twitteru.

Stačí pouze změnit datum. Uživatelé na českém Twitteru znovu ukázali svůj důvtip a v aplikaci Tečka, která slouží jako osobní aplikace, v níž je možné zobrazit digitální certifikáty podstoupených testů nebo očkování, zjistili, jak lze jednoduše obelstít systém. Například certifikát o očkování ti zezelená v momentě, kdy si upravíš datum v aplikaci.

Doporučeno
Vojtěch: Počítáme s tím, že testy na koronavirus si od září budou lidé platit sami Vojtěch: Počítáme s tím, že testy na koronavirus si od září budou lidé platit sami 13. července 2021 v 11:13

Jak uvedl web Novinky.cz, se zjištění přišel uživatel na Twitteru s nickem petruj87. Jakmile na chybu přišel, vyzkoušeli ji další uživatelé, a dali mu za pravdu. Certifikát jim zezelenal.

Samotné zezelenání však neznamená, že by se ošálil celý systém. QR kód, který se načte v kontrolní aplikaci čTečka, je stále stejný, tedy neplatný. Nedbalého kontrolora, kterému by stačilo pouze zelené orámování, by však takový trik mohl obelstít.

Autoři aplikace o chybě vědí, nic se s ní však nechystají dělat. „Víme o tom, systémově to řešit neplánujeme. V čTečce se to zobrazí správně a je to jeden z důvodů, proč při kontrole certifikátů používat čTečku,“ řekl pro Novinky.cz mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáš Trnka.

Pokud náhodou ještě Tečku nepoužíváš, dozvíš se o ní více v našem článku. Další informace nalezneš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse