Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2021 14:44
Čas čtení 0:47
Ema Stanovská

V Číně představili nejrychlejší dopravní prostředek na pozemní přepravu na světě. Magnetický vlak dokáže zrychlit na 600 km/h

V Číně představili nejrychlejší dopravní prostředek na pozemní přepravu na světě. Magnetický vlak dokáže zrychlit na 600 km/h
Zdroj: Unsplash/Charles Forerunner/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS
Uložit Uložené

Fungovat bude na principu magnetické levitace, což znamená, že se nebude dotýkat tratě, ale bude se „vznášet“ těsně nad ní.

V čínském městě Qingdao představili vysokorychlostní magnetický vlak, který dokáže zrychlit na 600 km/h. Podle portálu Global Times jde o nejrychlejší dopravní prostředek na pozemní přepravu na světě. Společnost China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), která vlak vyvíjela, se vyjádřila, že jde o „přelomový vědeckotechnický úspěch v oblasti železniční dopravy“.

Doporučeno
Karlos Vémola je po operaci: Doktoři potvrdili špatné zprávy, českého bijce budou operovat znovu Karlos Vémola je po operaci: Doktoři potvrdili špatné zprávy, českého bijce budou operovat znovu 20. července 2021 18:14
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by NDTV (@ndtv)

Takzvaný „maglev“ bude prostřednictvím elektromagnetické síly fungovat na principu magnetické levitace. To znamená, že se nebude dotýkat tratě, ale bude se „vznášet“ těsně nad ní. Vysokorychlostní dopravní systém je součástí čínského cíle vytvořit „tříhodinové dopravní kruhy“ mezi největšími městy.

Vlak zkrátí lidem cestu o tři hodiny

Vlak by měl být bezpečný, spolehlivý, mít nízké hlukové znečištění, slabé vibrace a velkou kapacitu pro cestující. Kromě toho bude vyžadovat menší údržbu. Podle společnosti CRRC zaplní vlak „mezeru“ mezi vysokorychlostními vlaky, jejichž rychlost je 350 km/h, a letadly s rychlostí 800 až 900 km/h.

Doporučeno
12letý skateboardista Gui Khury zvládl 1080stupňovou otočku na vertikální U-rampě. Po 22 letech překonal rekord Tonyho Hawka 12letý skateboardista Gui Khury zvládl 1080stupňovou otočku na vertikální U-rampě. Po 22 letech překonal rekord Tonyho Hawka 18. července 2021 12:29

Pro srovnání, cesta z Pekingu do Šanghaje trvá asi dvě hodiny letecky nebo pět a půl hodiny vysokorychlostní železnicí. Vysokorychlostním vlakem „maglev“ však bude trvat jen asi dvě a půl hodiny, včetně času potřebného na přípravu cesty.

Nevýhodou je, že mezi ostatními čínskými městy a provinciemi, kde by se dala dobře využít vyšší rychlost, zatím nejsou žádné vhodné tratě.

Domů
Sdílet
Diskuse