Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2021 12:30
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Nový volební průzkum: ANO jde pro vítězství. SPOLU přeskočilo Piráty se STAN

Nový volební průzkum: ANO jde pro vítězství. SPOLU přeskočilo Piráty se STAN
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Do Sněmovny by se podle nového volebního modelu dostalo i SPD, KSČM a ČSSD.

Made with Flourish

Podle červencového volebního modelu společnosti Centrum pro výzkum veřejného mínění rozděluje první tři volené pouze nepatrný rozdíl. Hnutí ANO by od voličů získalo 23,5 % hlasů, druhou příčku by obsadila trojkoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09) s 21,5 % hlasů a třetí by skončila koalice Pirátů a STAN s 21 % hlasů. Do Sněmovny by se dostalo také SPD, KSČM a ČSSD.

Doporučeno
SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, říká bývalý člen hnutí Robert Vašíček (Rozhovor) SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, říká bývalý člen hnutí Robert Vašíček (Rozhovor) 27. července 2021 8:59

Do volebního průzkumu, který probíhal od 26. června do 11. července 2021, se zapojilo 621 respondentů starších 18 let. CVVM zjišťovalo, pro koho by lidé ve volbách do Poslanecké sněmovny hlasovali, pokud by se konaly již tento červenec

Důležité je zmínit, že od měření v červnu 2021 byla Centrem pro výzkum veřejného mínění provedena úprava metodologie modelu a výsledky z června 2021 a dalších měsíců nelze srovnávat s dřívějšími modely. 

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly již tento červenec, vítězem by se stalo hnutí ANO, pro které by hlasovalo 23,5 % voličů. O dvě procenta méně, tedy 21,5 % hlasů, by získala trojkoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09) a hned za ním by skončila koalice Pirátů a STAN s 21 % hlasů. Výsledky prvních třech uskupení jsou tak velmi těsné a nelze s přesností říci, která strana či hnutí u voličů jednoznačně vede.

Do Sněmovny by se pak dostalo i protiimigrační hnutí SPD, pro které by hlasovalo 9 % voličů, komunisté by získali 8 % hlasů a pro ČSSD by hlasovalo 6,5 % respondentů. Přísaha Roberta Šlachty, jíž v minulosti některé volební průzkumy přisuzovali více než 5 % hlasů, by se do Poslanecké sněmovny s 3 % hlasů neprobojovala. 
 

Metodologie předvolebního výzkumu CVVM

> Vzorek byl složen z 621 respondentů ve věku 18 a více.
> Použit byl kvótní výběr respondentů podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje a velikosti sídla.
> Sběr dat probíhal od 26. června do 11. července 2021.
> Výzkum byl realizován osobním dotazováním vyškolenými tazateli s využitím laptopů a dotazováním nezastižitelných skupin online.
Domů
Sdílet
Diskuse