Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2021 6:00
Čas čtení 4:55
Tereza Šnajdrová

Osmdesátkový rock'n'roll, kinky oblečky a výrazný glamour make-up. Opravdu Måneskin přichází s něčím novým?

Osmdesátkový rock'n'roll, kinky oblečky a výrazný glamour make-up. Opravdu Måneskin přichází s něčím novým?
Zdroj: Rock for People/propagační materiál
HUDBA
Uložit Uložené

Vítězové Eurovize jsou populární po celém světě. O víkendu jsme je poprvé mohli vidět i v Česku, na festivalu Rock for People.

I wanna be your slave, I wanna be your master, I wanna make your heart beat, run like rollercoasters.“ Že ti tento text nic neříká? Bylo by až s podivem, že by někoho minula skladba I Wanna Be Your Slave od italských vítězů Eurovize Måneskin, kteří se tento víkend poprvé ukázali i českému publiku v rámci festivalu Rock for People.

Co stojí za úspěchem této mladé party, která hudebně nepřináší příliš nového? A odkud se Måneskin vůbec vzali? Čti dál a dozvíš se i to, proč se na festivalu Rock for People jedna z fanynek přímo na pódiu svlékla před několika tisíci lidí.

Doporučeno
Vyzrálé nové album Billie Eilish je plné zpovědí a melancholie (Recenze) Vyzrálé nové album Billie Eilish je plné zpovědí a melancholie (Recenze) 30. července 2021 16:37

Ještě začátkem roku je nikdo neznal. Dnes zná Måneskin takřka každý

Všechno to začalo již na střední škole, kde se baskytaristka Victoria De Angelis seznámila s kytaristou Thomasem Raggim, ihned si padli do oka a o pár let později, na vysoké škole, se rozhodli založit si kapelu. Tehdy se psal rok 2015, avšak zpěvák Damiano David a bubeník Ethan Torchio se ke skupině přidali až o něco později. Začátky nebyly jednoduché, ostatně tak to u nových kapel bývá a Måneskin se nejprve pokoušeli prorazit v Římě, kde hrávali na ulicích a nikoho by tehdy pravděpodobně nenapadlo, že jednou udělají díru do světa.

V roce 2017 se pak své štěstí rozhodli zkusit v populární soutěži X Factor Italia, kam přišli jako nevýrazná kapela hrající covery. Talentu si však všiml frontman alternativní rockové skupiny Afterhouse, který se je rozhodl koučovat a zapracoval i na jejich vizáži, prezentaci a celkovém vystupování. Televizní diváci tak byli svědky geniální přeměny, na jejímž konci zpěvák Damiano tančil u tyče v botách na jehlovém podpatku a u toho zpíval skladbu Kiss This od The Struts, která se později na internetu stala virální. Måneskin se dařilo, ale X Factor Italia přece jenom nevyhráli a skončili na druhém místě

Téhož roku pak Måneskin vydali první studiové album s názvem Chosen, na němž k překvapení všech bylo jen pár autorských songů. Fanoušky okouzlil především cover skladby Beggin', který však již o více než 50 let dříve nazpívala americká pop rocková skupina The Four Seasons. Na desce můžeš najít i song Let's Get It Started od Black Eyed Peas či Somebody Told Me od rockerů The Killers.

Debutové album si přesto našlo své fanoušky a Måneskin v roce 2018 vyrazili na první evropskou tour. V roce 2019 se pak se Italové se singlem Zitti E Buoni zúčastnili Eurovize, kterou také vyhráli a svět jim ležel u nohou.

Doporučeno
Vítěze Eurovize diváci obvinili z užívání drog během přímého přenosu Vítěze Eurovize diváci obvinili z užívání drog během přímého přenosu 24. května 2021 9:08

Úspěch na sociálních sítích, vliv Harryho Stylese a prolínání genderu

Proč jsou Måneskin tak populární, když hudebně nepřináší příliš nového? Odpovědí může být mnoho, ale jedním z důvodů jsou zcela jistě sociální sítě. Kdo se uchytí na TikToku, ten se může těšit z velkého úspěchu, a to nastalo i v případě této italské party. Jejich vystoupení na Eurovizi se stalo virálním a sdíleli ho teenageři z Evropy, Asie, Ameriky, prostě z celého světa.

Je to velmi zvláštní, nikdo z nás pořádně TikTok nepoužívá, ale naši přátelé nám stále posílají videa z této sociální sítě, ne nichž nás obdivují lidé z celého světa,“ řekla v rozhovoru pro Rolling Stones baskytaristka Victoria De Angelis.

S Måneskin pak natočila video i slavná transgender youtuberka Nikkietutorials, která Damiana učila, jak se správně líčit a tím se dostáváme k dalšímu důvodu.

Líder kapely se netají tím, že patří mezi obdivovatele Harryho Stylese a ve videu s Nikkietutorials přiznal, že od populárního zpěváka čerpá inspiraci nejen v hudbě, ale také celkové estetice, módě a poselství, které předává svým fanouškům. Právě Styles se stal novodobým průkopníkem v trendu rozmělňování hranic mezi genderem, jako jeden z prvních se na veřejnosti začal ukazovat s nalakovanými nehty, nebál se vyrazit do ulic v podpatcích a nafotil i několik snímků, na nichž měl oblečené dámské šaty.

Ostatně to samé dělají i Måneskin, kteří sází na glamrockové outfity, Damian často vystupuje v krátkých šortkách doplněných o sexy sako, a právě to je něco, na co dnešní mládež slyší. Chceme genderovou rovnost a nikdo by neměl mužům zakazovat make-up, šaty a ženy se naopak klidně mohou strojit do pánských modelů, což činí i baskytaristka Victoria De Angelis.

Nebojíme se nosit, co se nám líbí, v čem se cítíme dobře a zároveň chceme do světa vyslat zprávu, že je čas zbavit se stereotypů. Genderové rozdělení je nesmyslné a každý by měl nosit to, co se mu líbí a co mu dodává sebedůvěru,“ říká Victoria De Angelis. 

O tom, že Måneskin nehledí na gender, nás před nedávnem kapela přesvědčila i na sociálních sítích, kdy na Instagramu sdílela video, na němž se Victoria se svými kumpány koupe nahoře bez. „Žárlím, že jako žena může být ve své skupině přátel nahá. Mezi mými kamarády by mě takto nikdo nepřijal,“ psali tenkrát na sociálních sítích fanynky.

Maneskin
Zdroj: Instagram/Maneskin

Tím se dostáváme k dalšímu, stále omílanému tématu. Proč muži mohou chodit nahoře bez a nikdo je neobviňuje z obnažování, nemá na ně sexistické poznámky, nikomu to nepřijde nevhodné, ale u žen je to zakázané? Kdo určuje, co muži mohou a ženy naopak ne?

Naše fanoušky chceme inspirovat, chceme je povzbudit k tomu, aby byli takoví, jací jsou. Každý by měl mít právo a možnost dělat co chce, být, kým chce a nikdo by za svá rozhodnutí neměl být souzen či odmítnut,“ řekl frontman Damiano David.

Proti tomuto nesmyslnému přístupu se na festivalu Rock for People rozhodla zakročit i jedna z fanynek kapely, která ke konci setu vlezla Italům na podium a odhodila své tričko. V davu ihned bylo možné slyšet názory typu „ta to asi přepískla s alkoholem“ nebo „ta bude zítra ráno litovat“, ale většině naštěstí došlo, že slečna tento krok udělala záměrně, a naopak se po celou dobu pyšně natáčela na mobilní telefon. Rozhodla protestovat proti postoji, který ve společnosti převládá a nemohla si vybrat lepší chvíli než tu s kapelou, která její krok plně podporovala

Doporučeno
10 nejlepších alb na road trip 10 nejlepších alb na road trip 4. srpna 2021 15:35

Objev roku a nová vlna glam rocku? Ne tak úplně 

Nedá nám to nevrátit se k odstavci, kde jsme mluvili o propojení Harryho Stylese s Måneskin a musíme podotknout, že ani Styles nepřichází s něčím, co bychom ještě nikdy neviděli. Mladší generace opomíjí fakt, že v dámských šatech v 70. letech také často chodil David Bowie a vystupoval v glamrockových outfitech doplněných o výrazný třpytivý make-up.

Koncem 60. let „dámskou“ módu do svého šatníku zahrnul i legendární Mick Jagger z kapely Rolling Stones nebo třeba Freddie Mercury a členové kapely The Beatles. Nejedná se tedy o nic nového, co by bylo v hudebním průmyslu výjimkou, ale přesto rádi vidíme, že i nyní někteří umělci boří pomyslnou hranici mezi tím, co je správné pro ženy a co je naopak správné pro muže.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Måneskin (@maneskinofficial)

K Måneskin máme i jednu hudební výtku, a tou je jejich obvinění z plagiátorství. Na festivalu Rock for People byl jejich set list sestaven především z coverových hitů, kdy jsme slyšeli již míněnou Beggin', Bury A Friend od Billie Eilish, Take Me Out z repertoáru Franz Ferdinand nebo třeba Kiwi z dílny Harryho Stylese. 

Autorských skladeb zaznělo jen pár a jednou z těch výraznějších je Zitti E Buoni, s níž Måneskin bodovali na Eurovizi. Právě ta je však údajně plagiátorským kouskem, jehož melodie měla být okopírována od kapely The Vendettas a jejich You Want It, You've Got It, jež spatřila světlo světa již v roce 1992. Kapela se však k obvinění zatím nijak nevyjádřila, neboť během tour údajně nemá čas a na závěrečný verdikt si tak ještě budeme muset počkat. 

Cestu Måneskin budeme i nadále sledovat a jsme těšíme se na její vývoj. Nutno podotknout, že členům kapely je 20 až 22 let a necháme se překvapit, zda ovládnout pódia hal po celém i světě i za pár let nebo zda se po nich za chvíli slehne zem, což se stalo už mnoha nadaným hudebníkům. 

Domů
Sdílet
Diskuse