Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2021 14:44
Čas čtení 1:11
Vojtěch Vanda

Známý herec z filmu Kill Bill zemřel na zápal plic spojený s covidem-19

Známý herec z filmu Kill Bill zemřel na zápal plic spojený s covidem-19
Zdroj: Miramax
NEWS
Uložit Uložené

Šiniči „Sonny“ Čiba byl herec a milovník bojového umění. Zemřel ve 82 letech.

Japonský herec Sonny Čiba, vlastním jménem Sadaho Maeda, podlehl v 82 letech zápalu plic spojený s covidem-19. O jeho smrti informoval server The Japan Times. Čiba se hlavně v zámoří proslavil rolí výrobce mečů Hattori Hanza v prvním díle série Kill Bill režiséra Quentina Tarantina. S koronavirem se léčil od července, proti viru očkován údajně nebyl.

Čiba byl odmalička velkým sportovcem, zálibu měl hlavně v gymnastice, v jejímž rámci plánoval i účast na tokijské olympiádě. V padesátých letech minulého století však zastavilo slibnou kariéru svěřence Japonské tělovýchovné univerzity zranění. To jej ale od sportu neodradilo; dokázal získat černý pás v plnokontaktním karate a dal se k filmu.

V roce 1959 se přidal ke Toei Studios a vymyslel si svůj pseudonym. Na konci šedesátých let zaujal svým působením v televizním detektivním dramatu Key Hunter. Sám obvykle odmítal, aby jej při nebezpečných akčních scénách zastupovali kaskadéři a všechny je podstupoval sám, což mu minimálně v zámoří vyneslo srovnávání s legendárním Brucem Leem.

Svět si jej pořádně všiml v polovině sedmdesátých let ve filmu Gekitocu! Sacudžin ken, jeho signifikantní rolí se však stalo až zosobnění jednookého samuraje jménem Jagjú Džúbej ve snímku Spiknutí klanu Jagjú. I díky této roli si jej zamilovali hollywoodští herci jako Keanu Reeves nebo Jackie Chan.

Mladší generace si jej ale bude hlavně pamatovat jako výrobce mečů Hattori Hanza, jehož přesvědčovala v prvním díle filmu Kill Bill Uma Thurman, aby jí vyrobil meč.

Čiba se nakazil koronavirem v červenci. Herec nejprve zůstal doma, nicméně situace se natolik zhoršila, že musel být 8. srpna hospitalizován a musel mu být poskytnut kyslík. Situaci nejspíš nepomohl ani fakt, že umělec nebyl očkován. Zemřel ve čtvrtek v nemocnici poblíž Tokia.

Domů
Sdílet
Diskuse