Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2021 10:14
Čas čtení 1:31
Ondřej Jarůšek

Zeman: BIS odposlouchávala mé okolí i mě, zastavit to měl Babiš. Premiér se od slov prezidenta distancoval (Aktualizováno)

Zeman: BIS odposlouchávala mé okolí i mě, zastavit to měl Babiš. Premiér se od slov prezidenta distancoval (Aktualizováno)
Zdroj: Prezidentská kancelář
NEWS
Uložit Uložené

Zeman se v rozhovoru pro Blesk vyjádřil k BIS, která měla odposlouchávat prezidentovo okolí.

Aktualizováno 11:50 – Po rozhovoru prezidenta Miloš Zemana pro Blesk jsme článek doplnili o nové informace. Babiš se od slov prezidenta distancoval.

Podle zjištění magazínu Neovlivní.cz byl prezidentův poradce Martin Nejedlý sledován Bezpečnostní informační službou (BIS). Jak magazín uvádí, tuto informaci měly redakci potvrdit dva na sobě nezávislé zdroje.

Vazby na Rusko a obchodní aktivity 

Důvodem pro sledování Nejedlého tajnou službou BIS prý byly jeho obchodní aktivity a vazby na Rusko. „Byl sledovaný. Jeho kontakty jsou středem zájmu kvůli bezpečnostním zájmům státu,“ řekl magazínu jeden ze zdrojů, který si přál zůstat v anonymitě.

Tiskový mluvčí BIS se k záležitosti pro magazín nevyjádřil, Nejedlý však prý o sledování neoficiálně věděl. „Informace o zájmu BIS se ke mně donesly. Nemám to černé na bílém, nic jsem s tím tedy nedělal. Kromě toho, že jsem po své linii zabezpečil ochranu své partnerky a rodiny,“ uvedl poradce Zemana.

Doporučeno
Vít Rakušan: Současná vláda nám ukradla budoucnost. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii (Rozhovor) Vít Rakušan: Současná vláda nám ukradla budoucnost. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii (Rozhovor) 17. srpna 2021 12:52

Prezident Miloš Zeman v minulosti tajnou službu opakovaně kritizoval. Staví se například proti jejímu řediteli Michalu Koudelkovi, kterého již několikrát odmítl povýšit do generálské hodnosti. Nedávno také bez bližšího upřesnění řekl, že funkcí BIS by nemělo být „fízlování“ ústavních činitelů, k těm ale Nejedlý nepatří.

„Důležité je, aby BIS skutečně plnila svoji funkci, jakou má definovanou zákonem, takže například odhalovala vážnou ekonomickou kriminalitu, a na druhé straně aby nefízlovala ústavní činitele,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Zeman: BIS odposlouchávala mé nejbližší okolí i mě

V nedělním rozhovoru pro Blesk Zeman uvedl, že odposlouchávám byl i on. 

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí a tedy i mě, protože odposlechy probíhají přes mobilní telefony. Já, jak víte, telefon mobilní ani jiný nemám. Takže když se s těmito spolupracovníky bavím, tak jsem odposloucháván i já,“ řekl prezident. 

Doporučeno
Zeman: Stažení vojáků z Afghánistánu je zbabělost, NATO selhalo. BIS by neměla fízlovat ústavní činitele Zeman: Stažení vojáků z Afghánistánu je zbabělost, NATO selhalo. BIS by neměla fízlovat ústavní činitele 17. srpna 2021 18:20

Babiš to měl zastavit, ten to ale odmítá

Podle prezidenta měl odposlechy zastavit premiér Andrej Babiš (ANO), který prý posléze Zemanovi řekl, že tak učinil. Ve skutečnosti se tak ale podle prezidenta nestalo. „Nebyla to pravda, protože z útrob BIS jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ říká Zeman.

Od slov prezidenta se ale Babiš distancoval. „Zásadně odmítám to, že bych se kdykoliv zajímal o to, koho naše služby odposlouchávají,“ řekl předseda vlády pro Deník N.

„Vláda, ani já jako premiér nemám žádnou kompetenci pro povolování a zastavování odposlechů a samozřejmě, že nemám ani žádné informace o tom, koho BIS nebo policie odposlouchává,“ dodal

Domů
Sdílet
Diskuse