Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2021 8:07
Čas čtení 1:01
Vojtěch Vanda

Hamáček bude na policii vypovídat kvůli neuskutečněné cestě do Moskvy

Hamáček bude na policii vypovídat kvůli neuskutečněné cestě do Moskvy
Zdroj: Úrad vlády ČR
NEWS ÚTOK VE VRBĚTICÍCH
Uložit Uložené

Ministr vnitra bude na policii vypovídat v případu jeho neuskutečněné cesty do Moskvy kvůli vakcínám, které chtěl údajně vyměnit za informace o vyšetřování ve Vrběticích.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude v úterý na policii vypovídat ohledně jeho jarní plánované cesty do Moskvy, která se neuskutečnila vzhledem k okolnostem, jež byly zveřejněny v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Řekl to pro deník Právo. Podle vyjádření vrchních představitelů vlády totiž mohli za výbuch muničního skladu v roce 2014 ruští agenti GRU.

Doporučeno
NCOZ vyšetřuje Hamáčkovu cestu do Moskvy. Předmětem je ohrožení utajovaných informací a zneužití pravomoci úřední osoby NCOZ vyšetřuje Hamáčkovu cestu do Moskvy. Předmětem je ohrožení utajovaných informací a zneužití pravomoci úřední osoby 17. května 2021 17:55

Hamáček řekl v pondělí Právu, že byl předvolán k podání vysvětlení ve „v té věci, kde policisté zahájili úkony trestního řízení“. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o případ v režimu utajení, nechtěl situaci dále komentovat. Přesto ale prozradil, že se bude jednat o výpověď v kauze Vrbětice. Sám chce prý dokázat a pravdivě popsat, že v případě jeho neuskutečněné cesty do Moskvy se nestalo nic, co by se dalo klasifikovat jako trestný čin. 

Jak jsme tě informovali, případem se od května zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Detektivové prošetřují spojitost mezi Hamáčkovou návštěvou hlavního města Ruska a kauzou Vrbětice. Jak na jaře uvedly Seznam Zprávy, podle jejich informací vzniklo podezření, že měl ministr vnitra vyhandlovat informace z vyšetřování kauzy za vakcíny proti koronaviru, které tehdy byly nedostatkovým zbožím.

Podle NCOZ mělo vyšetřování, započaté v květnu, trvat půl roku. Mezitím si vyšetřující již vyžádali záznamy z jednání sněmovní komise pro kontrolu vojenského zpravodajství, jež měla o kauze Vrbětice jednat. Kroky podstoupil i sám ministr vnitra, který měl proti médiu Seznam Zprávy podat žalobu.

Navíc, dle Hamáčkova tvrzení, již ministr vnitra ve věci vypovídal již šestkrát. Vzhledem k utajenému režimu vyšetřování se však tato informace doposud na povrch nedostala.

Domů
Sdílet
Diskuse