Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2021 19:02
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

Soud odsoudil Čecha, který na Ukrajině bojoval za proruské separatisty. Za terorismus dostal 20 let

Soud odsoudil Čecha, který na Ukrajině bojoval za proruské separatisty. Za terorismus dostal 20 let
Zdroj: Flickr/okop555/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Městský soud v Praze dnes odsoudil Jiřího Urbánka alias Begemota.

Městský soud v Praze dnes řešil případ Jiřího Urbánka alias Begemota, který na Ukrajině bojoval za proruské separatisty. Urbánek byl stíhán jako uprchlý, nebyl v kontaktu s přiděleným advokátem a za terorismus byl odsouzen na 20 let za mřížemi, informuje iDnes.

Doporučeno
Na hranicích mezi Polskem a Běloruskem jsou stále uvěznění migranti. Shrnujeme, čemu musí čelit a co je zřejmě čeká Na hranicích mezi Polskem a Běloruskem jsou stále uvěznění migranti. Shrnujeme, čemu musí čelit a co je zřejmě čeká 7. září 2021 17:45

Jiří Urbánek, přezdívaný Begemot, odjel na Ukrajinu v roce 2015, kde podporoval ruské okupační a separatistické síly. O svém působení ve vojenských operacích se chlubil také na Facebooku a napsal, že kromě budování zákopů a hlídkování byl zapojen i do několika ozbrojených bojů proti ukrajinské armádě. Za proruské separatisty bojoval nejméně do konce ledna 2018, a to především ve městech Marjinka, Spartak a Krasnohorivka.

Za účast v separatistickém hnutí, které má podle soudkyně rysy teroristické skupiny, si dnes Urbánek u Městského soudu v Praze vyslechl verdikt, dle kterého byl odsouzen na 20 let. Proti rozsudku se však ohradil jeho advokát, který pro odsouzeného žádá zproštění obžaloby, případně nižší trest, pokud uzná vinu. 

Podle soudkyně Hany Krestýnové však důkazy hovoří jasně a Urbánek svoji účast v bojích nijak nezatajoval. „Už jenom zapojení a účast na fungování těchto jednotek z něho pachatele jmenovaných trestných činů taktéž dělá,“ řekla. U soudu navíc zazněla i výpověď Lukáše Nováčka, který stejně jako Urbánek čelí obžalobě za terorismus. Dle jeho slov se na Ukrajině s odsouzeným potkal a potvrdil, že Urbánek působil v separatistickém hnutí. Svou vinu však odmítá.

Doporučeno
Skotsko opět volá po samostatnosti. Referendum o nezávislosti chce uspořádat do roku 2023 Skotsko opět volá po samostatnosti. Referendum o nezávislosti chce uspořádat do roku 2023 7. září 2021 17:59
Domů
Sdílet
Diskuse