Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. října 2021 16:49
Čas čtení 0:38
Ema Stanovská

Čína ve velkém nakupovala PCR testy měsíce před prvním oficiálním případem covidu, odhalili analytici kybernetické bezpečnosti

Čína ve velkém nakupovala PCR testy měsíce před prvním oficiálním případem covidu, odhalili analytici kybernetické bezpečnosti
Zdroj: Kevin Frayer/Getty Images
NEWS ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Věděla Čína o pandemii dříve než zbytek světa?

V roce 2019 nakoupilo čínské město Wu-chan o 50 procent PCR testů více než předešlý rok. Na základě oficiálních údajů čínských vládních zakázek nákupy začaly už v červenci 2019, čili půl roku předtím, než Čína oznámila Světové zdravotnické organizaci (WHO) první případ nákazy novým koronavirem. Informoval o tom portál The Australian.

Analytici kybernetické bezpečnosti z firmy Internet 2.0, kteří data analyzovali, tvrdí, že by to mohlo naznačovat, že čínské úřady věděly o nemoci mnohem dříve než WHO. Podle odborníků mohl však být nákup i důsledkem globálního virologického výzkumu ve wuchanských laboratořích, jehož cílem bylo vytvořit databázi patogenů s potenciálem vzniku pandemie.

Domů
Sdílet
Diskuse