Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2021 10:56
Čas čtení 1:13
Tímea Krauszová

Očkování proti rakovině HPV funguje, vědci se radují z velkého úspěchu a prvních skutečných dat. Zachránili tisíce životů

Očkování proti rakovině HPV funguje, vědci se radují z velkého úspěchu a prvních skutečných dat. Zachránili tisíce životů
Zdroj: Pexels/Gustavo Fring/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Počet případů rakoviny děložního čípku klesl o 90 % díky vakcíně proti HPV.

Vakcína proti lidskému papilomaviru (HPV) opravdu funguje. Jedinečný britský výzkum prokázal, že v téměř 90 % případů vakcína pomohla předejít výskytu rakoviny; zachránila tedy tisíce životů. Jedná se o první studii, která zkoumá údaje z reálného světa, nejen z laboratoře. Britská společnost pro výzkum rakoviny ji podle BBC označila za historickou.

Očkování proti rakovině

Nová studie je publikovaná v prestižním vědeckém časopise Lancet a popisuje fenomenální výsledky, kterých bylo dosaženo u mladých dívek. Ve Velké Británii je od roku 2008 nabízeno očkování proti HPV pro dívky, od roku 2019 i pro chlapce. Ideální je nechat se očkovat dříve, než začnou aktivní sexuální život, obvykle ve věku 11 až 13 let.

Mladé ženy, které vědci zkoumali, jsou dnes dvacátnice. Vakcína zajistila výrazný pokles rakovinných i předrakovinných stádií, který vedl až k 87% snížení výskytu rakoviny děložního čípku.

Domů
Sdílet
Diskuse