Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2021 17:51
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

O Miloše Zemana by se v Lánech mělo nepřetržitě starat 7 zdravotníků, upozorňuje šéf lékařského konzilia Tomáš Zima.

O Miloše Zemana by se v Lánech mělo nepřetržitě starat 7 zdravotníků, upozorňuje šéf lékařského konzilia Tomáš Zima.
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Řekl to v rozhovoru pro Deník.

O Miloše Zemana by se po jeho návratu do Lán měl starat až sedmičlenný tým kvalifikovaných zdravotních pracovníků. Šéf jeho lékařského konzilia Tomáš Zima si ale myslí, že by prezidentova hospitalizace v nemocnici měla trvat déle. Uvedl to v rozhovoru pro Deník. 

Miloš Zeman minulý týden prohlásil, že předpokládá, že bude z Ústřední vojenské nemocnice propuštěn v řádu dní. Následně by měl odjet do Lán, kde se chce potkávat s kandidáty na ministry. Na otázku, zda je prezident schopen pracovat z Lán, nebo by měl být nadále hospitalizován, odpověděl šéf prezidentova lékařského konzilia a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„Veškerá péče směřuje k tomu, aby zesílil, a až bude propuštěn, aby se nevrátil zpátky do nemocnice, což se po první hospitalizaci stalo zhruba za čtrnáct dní,“ uvedl Zima pro Deník. Dále zdůraznil, že propuštění je vždy na rozhodnutí pacienta, tedy i prezidenta. Dle Zimy je ale konzilium toho názoru, že by hospitalizace měla být delší, aby byl Miloš Zeman v dobré kondici a nevrátil se do ÚVN v podobném stavu, v jakém byl přijímán. „To ale nevylučuje propustku na den nebo víkend, na ceremoniální akty, aby si pacient i jeho okolí vyzkoušelo, jak to funguje,“ myslí si Zima.

Doporučeno
Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ 8. března 2023 21:30

Podle Zimova vyjádření pro Deník by měl mít Miloš Zeman po návratu do Lán k dispozici nepřetržitou ošetřovatelskou péči v podobě rehabilitací a dostatečné výživy, měl by ji zajistit kvalifikovaný personál. Nepřetržitý lékařský dohled nebude dle Zimy nutný, pravidelné kontroly ale budou nezbytné. 

„Službu je třeba zajistit 24 hodin denně včetně víkendů, takže jde o pět až sedm zdravotníků. Zaměstnanci zámku Lány či Pražského hradu to mohou saturovat zhruba z 30 procent,“ řekl pro list Zima. Podle něj právě zabezpečení takové péče bude tím hlavním, o čem chce být v případě prezidentova propuštění konzilium informováno.

Domů
Sdílet
Diskuse