Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2021 21:51
Čas čtení 0:39
Martin Adam Pavlík TASR

Rusko shromáždilo u hranic s Ukrajinou více než 94 000 vojáků, tvrdí ministr obrany Reznikov. Eskalaci očekává v lednu

Rusko shromáždilo u hranic s Ukrajinou více než 94 000 vojáků, tvrdí ministr obrany Reznikov. Eskalaci očekává v lednu
Zdroj: TASR
POLITIKA RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Rusko tvrzení o přípravě vojenského útoku vůči Ukrajině déle odmítá.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v pátek prohlásil, že nedaleko ukrajinských hranic se shromáždilo odhadem již zhruba 94 300 ruských vojáků. Podle jeho slov přitom existuje pravděpodobnost, že koncem ledna dojde na hranicích k rozsáhlé eskalaci.

„Naše zpravodajská služba analyzuje všechny scénáře včetně těch nejhorších. Poznamenává, že existuje pravděpodobnost rozsáhlé eskalace ze strany Ruska. Nejpravděpodobnější doba, kdy bude Rusko připraveno na eskalaci, je konec ledna,“ řekl Reznikov podle agentury AP ukrajinským poslancům. Zmíněná eskalace je sice pravděpodobná, avšak ne jistá, jak doplnil. „Naším úkolem je předejít jí,“ dodal.

Ukrajina, Rusko, vojna, anexia, Krym
Zdroj: TASR

„Ukrajina má zájem v první řadě o politické a diplomatické řešení,“ zdůraznil Reznikov. Představitelé Ukrajiny a zemí Západu mají obavy z hromadění ruských vojáků a techniky nedaleko rusko-ukrajinských hranic, které může být podle nich předzvěstí možného ruského útoku na Ukrajinu.

Rusko však všechna tvrzení o přípravě vojenského útoku vůči Ukrajině odmítá. „Nemáme žádné plány zaútočit na Ukrajinu. V blízkosti ukrajinských hranic nemáme žádnou zvýšenou vojenskou aktivitu. Neprobíhají žádné přípravy na ofenzívu,“ zdůraznil v pátek ruský senátor Konstantin Kosačev.

Domů
Sdílet
Diskuse