Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2021 18:11
Čas čtení 1:04
Tereza Šnajdrová

Miloš Zeman měl Janu Lipavskému navrhnout, aby se vzdal kandidatury na post ministra. Petr Fiala změny odmítá

Miloš Zeman měl Janu Lipavskému navrhnout, aby se vzdal kandidatury na post ministra. Petr Fiala změny odmítá
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
NEWS MILOŠ ZEMAN PETR FIALA
Uložit Uložené

Jan Lipavský (Piráti) by se měl stát novým ministrem zahraničí.

Ještě před tím, než se prezident Miloš Zeman začal scházet s jednotlivými kandidáty na ministry, avizoval, že má s jedním z nominovaných problém. Tím by měl být pravděpodobně budoucí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), kterému měl Zeman na dnešní schůzce navrhnout, aby se kandidatury vzdal. „Na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění, okomentoval to premiér Petr Fiala (ODS).

Doporučeno
Státní zastupitelství požádalo Sněmovnu o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání Státní zastupitelství požádalo Sněmovnu o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání 7. prosince 2021 15:32

Ačkoliv Lipavský schůzku s prezidentem Milošem Zemanem komentovat nechtěl, podle informací Frekvence 1 mu hlava státu navrhla, aby zrušil svoji kandidaturu na post ministra zahraničí. „Jsou oblasti, kde jsme debatovali. O otázce Izraele, o V4 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Představil jsem velmi konkrétní kroky, které se vážou k české zahraniční politice, k tomu, co by česká zahraniční politika mohla dělat v těchto vztazích,“ prohlásil Lipavský po schůzce a víc neřekl.

O tom, že by Zeman něco takového Lipavskému navrhl, však neví ani vedení ODS „Takovou informaci nemáme, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl mluvčí občanských demokratů Václav Smolka.

Za kandidátem stojí i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojím, stejně jak to deklaroval premiér Fiala. Ctíme ale dohody mezi prezidentem a premiérem Fialou, personální záležitosti tedy nebudeme více komentovat, než se pan prezident sejde se všemi ministerskými kandidáty,“ řekl Bartoš.

Kandidáta podpořil také premiér vznikající nové vlády Petr Fiala (ODS), který již několikrát upozornil na to, že Zemanovi nebude ustupovat. „Abych předešel různým spekulacím, na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění,“ napsal na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse