Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2021 17:38
Čas čtení 0:59
Ema Stanovská

Mercedes podal oficiální protest proti výsledkům VC Abú Zabí

Mercedes podal oficiální protest proti výsledkům VC Abú Zabí
Zdroj: TASR/AP
NEWS FORMULE 1
Uložit Uložené

Podle týmu porušili organizátoři dva články pravidel F1.

Max Verstappen z Red Bullu po dramatu v koncovce závodu v Abú Zabí vyhrál, když Lewise Hamiltona v Mercedesu předstihl v posledním kole a získal tak titul mistra světa. Výsledek ale ještě nemusí být jistý.

Portál F1online informuje, že představitelé týmu Mercedes podali oficiální protest proti výsledkům Velké ceny Abú Zabí. V první řadě jde o protest proti celkové klasifikaci závodů, kterou mají týmy možnost podat do 30 minut po jejich skončení. Mercedes se odkazuje na článek 41.12 Sportovních pravidel FIA, který popisuje proceduru, podle které má být restart závodu za bezpečnostním vozidlem.

Mercedes bude zřejmě namítat, že ředitelství závodu nedodrželo stanovenou proceduru a pustilo jen pět monopostů, které ztrácely kolo, přičemž mělo pustit všechny.

Za zmínku stojí i poslední věta předposledního odstavce, ve které se píše, že bezpečnostní vozidlo se nesmí vrátit do boxů dříve než po kole, ve kterém ho předčí poslední z aut, která ztrácejí jedno kolo.

F1
Zdroj: F1

Podle tohoto článku tedy měli jezdci odjet ještě jedno kolo za safety carem i v případě, kdy by Masi pustil všechna pomalejší auta, ne jen těch pět mezi Hamiltonem a Verstappenem. V této věci se měli Max Verstappen a Lewis Hamilton dostavit ke komisaři v 17:15 našeho času.

Doporučeno
Velká cena Las Vegas a vrchol sezony je tady: Čeká tě největší show roku, bude to ale i dobrý závod? Velká cena Las Vegas a vrchol sezony je tady: Čeká tě největší show roku, bude to ale i dobrý závod? 15. listopadu 2023 18:00

Druhý protest je namířen proti samotnému Maxi Verstappenovi. V něm Mercedes cituje článek 48.8 Sportovních pravidel F1, který zase popisuje, kdy může pilot předjíždět, když bezpečnostní vůz zamíří do boxů. Max Verstappen podle Mercedesu porušil toto pravidlo. Slyšení v této věci začalo v 16:45, na výsledek ale zřejmě budeme čekat déle.

Domů
Sdílet
Diskuse