Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. ledna 2022 14:10
Čas čtení 0:43
Adam Novosad

V americkém Texasu padaly z nebe ryby. Jednalo se o vzácný přírodní úkaz

V americkém Texasu padaly z nebe ryby. Jednalo se o vzácný přírodní úkaz
Zdroj: Unsplash/Jakub Kapusnak/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Neobvyklý přírodní fenomén se může vyskytnout například při vodní smršti.

Ve městě Texarkana v Texasu začaly krátce před koncem roku 2021 z nebe „pršet“ ryby. Jedná se o vzácný úkaz, který se v nedávné minulosti už několikrát objevil, uvádí NBC News.

Na tento fenomén okamžitě zareagovala oficiální stránka města. „V Texarkanu dnes pršely ryby. A ne, nejde o žertík,“ píše se ve statusu města.

Tento vzácný úkaz se vyskytuje zejména v oblastech s vysokým rizikem vzniku vodní smršti. Vodní smršť je silný vír projevující se jako tornádo nad vodní hladinou, přičemž svojí silou dokáže z hladiny vodní plochy nasát i malé živočichy jako ryby, žáby či kraby.

Takto nasáté živočichy smršť vzápětí přesune z místa na místo a může se stát, že déšť obsahující živočichy nakonec dopadne i na obydlené oblasti. „I když je to neobvyklé, stává se to, jak jsme dnes viděli na několika místech v Texarkanu,“ uvedlo město na Facebooku.

V komentářích lidé nejspíš nechtěli věřit, že z nebe opravdu padaly ryby, ale přibývající fotografie a videa zachycující zahrady či parkoviště s náhodnými rybami skeptiky rychle přesvědčily.

Domů
Sdílet
Diskuse