Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. ledna 2022 9:47
Čas čtení 0:52
Ema Stanovská

Kanadští lékaři budou moci používat nelegální psychoaktivní látky k léčbě pacientů

Kanadští lékaři budou moci používat nelegální psychoaktivní látky k léčbě pacientů
Zdroj: Unsplash/CC0/volně k užití
NEWS KANADA
Uložit Uložené

Určeny budou zejména pro vážné případy a život ohrožující stavy, při kterých standardní léčba nezabírá.

Kanadští lékaři budou moci používat nelegální drogy a psychoaktivní látky jako MDMA a psilocybin pro psychedelickou terapii. Jejich použití se bude vyhodnocovat případ od případu. Určeny ale budou zejména pro vážné případy a život ohrožující stavy, při kterých standardní léčba nezabírá. Informuje o tom portál Global News.

K psychedelické terapii se tedy dostane jen pár „vyvolených“, kteří o ni projeví zájem. Portál Psychedelic Spotlight píše, že je to důkaz, že kanadská vláda bere potenciál využití psychedelik vážně. Využívat je chce především k léčbě psychických onemocnění.

Payton Nyquvest, zakladatel a generální ředitel společnosti Numinus Wellness zaměřené na duševní zdraví, toto rozhodnutí ocenil. Dodal, že Kanada tím chce „napravit historickou chybu založenou na stigmatu“, a věří, že je to jen první krok k širší reformě léků.

Doporučeno
Lil Tay znovu provokuje. Vyhrála soud s otcem, natočila videoklip a flexí na Instagramu Lil Tay znovu provokuje. Vyhrála soud s otcem, natočila videoklip a flexí na Instagramu 26. října 2023 18:11

„Věříme, že je to jen začátek větších změn. Schválení psychedelické medicíny je důležitý krok, který přinese další možnosti bezpečné léčby a péče v oblasti duševního zdraví,“ řekl Nyquvest. „Jsem hrdý na náš tým, který dlouhodobě bojuje za prosazení této reformy.“

Společnost Health Canada's Special Access Programme (SAP), která terapii schválila, ale připomíná, že v žádném případě nejde o dekriminalizaci nebo legalizaci zakázaných drog.

Domů
Sdílet
Diskuse