Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2022 20:22
Čas čtení 0:50
Adam Novosad TASR

Ukrajinský prezident posílá jasný vzkaz Rusku: Chci důkaz, že na nás nezaútočíte

Ukrajinský prezident posílá jasný vzkaz Rusku: Chci důkaz, že na nás nezaútočíte
Zdroj: Getty Images/Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency
NEWS RUSKO UKRAJINA VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Volodymyr Zelenskyj poskytl několik vyjádření na tiskové konferenci pro zahraniční novináře.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pátek Rusko, aby dokázalo svá tvrzení, že nemá v úmyslu zaútočit na Ukrajinu. Rusko předtím deklarovalo, že se válku začít nechystá, takže vojenská invaze na Ukrajinu nepřipadá v úvahu.

Doporučeno
Vít Rakušan ke krizi na Ukrajině: Jsme připraveni vyslat policisty i vojáky na Slovensko Vít Rakušan ke krizi na Ukrajině: Jsme připraveni vyslat policisty i vojáky na Slovensko 28. ledna 2022 15:40

Západ by měl podle ukrajinského prezidenta „otevřeně deklarovat“, zda Ukrajina v budoucnu vstoupí do NATO. Kyjev však bude podle něj rozvíjet svou armádu bez ohledu na to, zda se stane členem Aliance, nebo ne.

Zelenskyj vzkázal západním politikům, aby přestali vyvolávat paniku. To platí i pro média. Konstatoval, že „na Západě vyvolávají dojem, že válka na Ukrajině vypukne zítra, ale není tomu tak“. Vyzval, aby politici na Západě hovořili o možnosti války mezi Ukrajinou a Ruskem „velmi opatrně“.

Ukrajina, vojna, Rusko
Zdroj: Getty Images/Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency

Případné sankce proti Rusku po invazi na Ukrajinu podle prezidenta nemají smysl a chránily by jen Evropskou unii na úkor jeho země. Dobrým krokem by podle něj bylo zavedení preventivních opatření.

Podle něj by takovou preventivní sankcí vůči Rusku bylo členství Ukrajiny v NATO. „Vstup do NATO, bohužel, nezávisí na Ukrajině,“ uvedl Zelenskyj, který proto apeloval na nabídnutí jiných bezpečnostních záruk.

Podle agentury TASS dodal, že je připraven setkat se s ruským lídrem Vladimirem Putinem v jakémkoli formátu, i bilaterálně. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov předtím informoval, že Moskva je připravena přijmout Zelenského, aby se prodiskutovala normalizace bilaterálních vztahů.

Domů
Sdílet
Diskuse