Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. února 2022 18:44
Čas čtení 1:07
Vojtěch Vanda

Biden pošle do východní Evropy jednotky tisíc vojáků

Biden pošle do východní Evropy jednotky tisíc vojáků
Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/na voľné použitie
NEWS JOE BIDEN RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UKRAJINA
Uložit Uložené

Americká vojenská podpora v Evropě vzroste, prezident Biden oznámil, že na kontinent, vzhledem k vypjaté situaci mezi Ukrajinou a Ruskem, pošle další tisíce vojáků.

Americký prezident Joe Biden ohlásil, že do Evropy, zejména do států Severoatlantické aliance sousedících s možným konfliktem, který by mohl vypuknout mezi Ukrajinou a Ruskem, pošle další tisíce vojáků „v následujících dnech“. Jak uvádí CNN, středeční rozhodnutí by mělo zahrnovat výsadek minimálně 2000 vojáků v Polsku, další by měli být vysláni například i do Rumunska. 

Doporučeno
Českem projede doposud největší americký vojenský konvoj. Američané posílají vybavení do „klíčových oblastí v Evropě“ Českem projede doposud největší americký vojenský konvoj. Američané posílají vybavení do „klíčových oblastí v Evropě“ 2. února 2022 14:15

Dle Pentagonu se bude jednat o dostatečnou podporu aliančních států na východě Evropy, které jsou blízko možného konfliktu. NATO má v Evropě, jak informuje CNN, k dispozici desetitisíce vojáků, kteří by v případě nutnosti mohli v aliančních zemích zasáhnout.

Momentálně se však počítá s přesunem 2000 amerických vojáků do Polska a dalších tisíců do zemí východní Evropy včetně Rumunska. Dále americká obrana, jako odpověď na prosbu o pomoc z Evropy, uvedla již minulý v pohotovost dalších celkem 8500 vojáků ve Spojených státech. Je ale nutno dodat, že jednotky budou ve své hostitelské zemi operovat na oboustranné bázi, jelikož NATO neaktivovalo mezinárodní rychlou reakce.

Jedná se o reakci na přesun ruských jednotek, které se pohybují směrem k ukrajinským hranicím a dále do Běloruska, kde se chystá vojenské cvičení. Podle informací webu New York Post se předpokládá, že by na hranicích mohla mít Ruská federace až 100 000 vojáků a spoustu těžké techniky. 

Těžká technika projede i Českem

V poslední hektické době, kterou vyvolává situace na Ukrajině, se vojenské přesuny nevyhnou ani České republice. Jak jsme tě informovali, v druhé polovině února projede Českem největší americký vojenský konvoj  vůbec v rámci cvičení Saber Strike 2022. Američtí vojáci se budou přesouvat z Německa na Slovensko.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

Podle mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdaleny Dvořákové se bude v rámci operace přesouvat 1 800 osob a 700 kusů techniky. Návrat proběhne v březnu.

Domů
Sdílet
Diskuse