Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2022 14:18
Čas čtení 1:20
Adéla Ježková Radim Šlechta

Češi svolávají demonstrace proti válce na Ukrajině. V Praze potřísnili ruskou ambasádu rudou barvou

Češi svolávají demonstrace proti válce na Ukrajině. V Praze potřísnili ruskou ambasádu rudou barvou
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ PRAHA UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Desítky demonstrantů se sešly před ruskou ambasádou a na Václavském náměstí v Praze. Protestují proti ruské invazi, mají vlajky a transparenty.

Incident pro Refresher potvrdil policejní mluvčí Ondřej Moravčík. Před budovou Velvyslanectví Ruska v pražské Korunovační ulici podle něj protestuje zhruba třicet lidí. Demonstraci přihlížejí policisté.

„Dva lidi, kteří zeď budovy posprejovali, policisté omezili na osobní svobodě a řeší je policie hlavního města Prahy,“ dodal mluvčí. Protest je ovšem jinak poklidný.

Demonstranti se sešli před budovou s vlajkami Evropské unie, České republiky či Ukrajiny. Chvílemi se protestem rozléhá ukrajinská hymna. Odpor vůči ruské agresi vyjadřují protestující také prostřednictvím transparentů. Jeden velký položili přímo před bránu velvyslanectví, stojí na něm: „Putin je vrah“.

ruská ambasáda
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta

„Jsem tady, protože jedna velká zem si myslí, že může napadnout menší zem. A ta menší zem je moje,“ odůvodnil svou přítomnost jeden z protestujících. „Je to strach, znepokojení, překvapení, všechno dohromady,“ popsal atmosféru na protestu další.

Doporučeno
Mluvili jsme s padesáti lidmi, kteří se hlásí k Hnutí pro život. Kdo jsou a jak smýšlí? Mluvili jsme s padesáti lidmi, kteří se hlásí k Hnutí pro život. Kdo jsou a jak smýšlí? 10. dubna 2024 13:00

„Už několikrát byla překročena nepřekročitelná hranice. Pokud nebudeme podporovat Ukrajinu, tak se budeme za chvíli divit. Už nelze mlčet, shrnul pocity demonstrujících muž, se kterým Refresher hovořil. 

Domů
Sdílet
Diskuse