Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. března 2022 9:31
Čas čtení 0:46
Tereza Šnajdrová

Na Ukrajině zabili ruského generála Gerasimova. Ruský útok podle ukrajinské armády zpomaluje

Na Ukrajině zabili ruského generála Gerasimova. Ruský útok podle ukrajinské armády zpomaluje
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Během bojů poblíž Charkova zabili ukrajinští vojáci ruského generálmajora Vitalije Gerasimova, který se účastnil druhé války v Čečensku, vojenského tažení v Sýrii a anexe Krymu. Podle ukrajinské armády ruský útok zpomaluje.

Během bojů poblíž obléhaného Charkova na Ukrajině zemřel další ruský generál. Vitalij Gerasimov byl náčelníkem štábu prvního zástupce velitele ruské 41. armády a bohaté zkušenosti s bojem nabral během druhé války v Čečensku nebo anexe na Krymu. Ruská vojska tak přišla o zkušeného generálmajora a podle ukrajinské armády zpomaluje i ruský útok.

Doporučeno
Válka na Ukrajině: Při nočním útoku na město Sumy zemřelo nejméně 10 civilistů, mezi oběťmi jsou i děti Válka na Ukrajině: Při nočním útoku na město Sumy zemřelo nejméně 10 civilistů, mezi oběťmi jsou i děti 8. března 2022 7:40

Ukrajinská vojenská rozvědka v pondělí v noci zveřejnila informaci, že během bojů u Charkova o život přišel další ruský generál, Vitalij Gerasimov. Náčelník štábu prvního zástupce velitele ruské 41. armády se v minulosti účastnil druhé války v Čečensku, anexe Krymu či vojenského tažení v Sýrii a ruská vojska tak přišla o zkušeného bojovníka.

Jedná se již o druhého vysoce postaveného ruského velitele, který byl zabit během války na Ukrajině. Tím prvním byl Andrej Suchoveckij, zástupce velitele 41. armády, kterého zasáhl ukrajinský odstřelovač, a to již minulý měsíc. 

Podle ukrajinské armády ruští vojáci bojují s klesající morálkou a ruský útok zpomaluje. Vojáci útočící na Ukrajině se však bohužel čím dál častěji dopouští násilností, rabování, a dokonce i znásilňování žen. V místech, kde se ruská armáda shlukuje, navíc často dochází k zabrání soukromých nemovitostí, například statků, v nichž se ruské jednotky následně ukrývají. 

Domů
Sdílet
Diskuse