Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 9:43
Čas čtení 1:09
Eduard Starkbauer

Nově zvolený jihokorejský prezident odsuzuje feminismus. Plánuje zrušit ministerstvo pro rovnost pohlaví

Nově zvolený jihokorejský prezident odsuzuje feminismus. Plánuje zrušit ministerstvo pro rovnost pohlaví
Zdroj: TASR/AP
NEWS JIŽNÍ KOREA
Uložit Uložené

Bývalý prokurátor Jun Sok-jol slibuje také radikálnější přístup k hrozbám severního souseda.

Voliči v Jižní Koreji si v mimořádně těsných středečních prezidentských volbách zvolili nového prezidenta z řad pravicové konzervativní strany. Bývalý prokurátor Jun Sok-jol, který se během kampaně podle Vice News prezentoval antifeministickou rétorikou, setrvá podle jihokorejské ústavy ve funkci prezidenta nanejvýš jedno pětileté volební období. Protikandidát liberální strany I Če-mjong už stihl svou porážku o 0,73 % hlasu veřejně přiznat.

Doporučeno
Nesmyslné hoaxy o Ukrajině: Válka neexistuje, na jadernou elektrárnu zaútočili Ukrajinci a Kyjev tajně vyvíjí jaderné zbraně Nesmyslné hoaxy o Ukrajině: Válka neexistuje, na jadernou elektrárnu zaútočili Ukrajinci a Kyjev tajně vyvíjí jaderné zbraně 9. března 2022 16:30

Jun Sok-jol si pozornost veřejnosti získal jako prokurátor se silnou protikorupční agendou a během prezidentské kampaně sliboval odklon od liberální politiky státu. Slibem zrušení ministerstva rovnosti pohlaví a rodiny, založeného před 20 lety, si nezískal jen přízeň starších obyvatel, ale i početnou skupinu mladých antifeministicky naladěných mužů, kteří resort považují za nejzbytečnější instituci v dějinách státu. Průměrný ženský plat v zemi je o 32,3 % nižší než u mužů. 

Nově zvolený prezident v kampani sliboval i tvrdší postihy pro ženy, které nebudou moci dostatečně obhájit obvinění ze sexuálního násilí. Kvon Su-hjun ze sdružení korejských žen pro politickou solidaritu tvrdí, že Jun Sok-jol si vůbec neuvědomuje, že společenské klima Jižní Koreje muže zvýhodňuje dlouhodobě a nepřiměřeným způsobem. „Z jeho kampaně bylo zřejmé, že to nepovažuje za problém, a tak ani při výkonu funkce neočekávám, že přispěje ke zrovnoprávnění pohlaví.“

Od svého předchůdce Mun Čä-ina se Jun Sok-jol liší i v otázce národní bezpečnosti v souvislosti se severokorejskou hrozbou a v případě eskalace zamrzlého konfliktu potvrdil teoretickou možnost preventivního vojenského zásahu. V případě dalších nukleárních provokací severního souseda se nově zvolený prezident netají plány na blízkou spolupráci s USA.

Domů
Sdílet
Diskuse